· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Победите ЗИМОГРОЖЉИВОСТ уз помоћ пасуља и још ТРИ јефтине намирнице

Осим што би требало тренирати прилагођавање на нижу температуру, нутриционисти саветују да једемо намирнице које "греју" тело.

1610381431_Depositphotos_30285527_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Није мали број оних који и поред доброг грејања морају да огрну џемпер или шал, или да седе одмах до радијатора. Свака промена просторије им ствара већи осећај хладноће, због чега се све мање крећу, а више "догревају". Стручњаци тврде да субјективни осећај хладноће зависи од више фактора, али је ипак могуће истренирати организам да буде отпорнији на хладан ваздух.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Савремени човек је постао превише термостатичан, јер из угрејаног стана одлази у климатизован аутомобил, па у топлу собу. То није здраво, кажу лекари, јер тако не тренирамо способност да задржавамо топлоту и наша перцепција прихватљиве температуре постаје неприродно ниска.

Овас
Богат је мастима, али и протеинима који се веома лако претварају у енергију, а тиме повећавају отпорност организма на хладноћу.
Тело греју овас, хељда, црни пасуљ, авокадо, љута паприка, ђумбир и сусамово уље.

Хељда, осим што доприноси загревању организма, подстиче лучење хормона ендорфина, који поправља расположење.

Прочитајте још: ШЕТАЈТЕ се само 30 минута дневно и решите се МНОГИХ болести

Црни пасуљ одличан је извор гвожђа и бакра који јачају имунитет, снадбевају мишиће кисеоником који подстиче сагоревања масти, па тиме и греје организам.

Авокадо треба јеси у чорбама Фото: Депозит

Авокадо у зимским данима најбоље је да се користи као један од састојака у топлим потажима, чорбама или топлим преливима као прилозима уз главно јело.

Ђумбир делује једнако као и љута паприка. Наиме, захваљујући љутим супстанцама које садржи активира рецепторе топлоте у организму, па тиме загрева тело, те убрзава циркулацију.

Сочиво, грашак...
У исхрану уврстите и сочиво, грашак, затим орашасте плодове, коренасто поврће попут шаргарепе, келерабе и целера, као и бели лук, који такође греју организам.
Капсаицин из љуте паприке убрзава циркулацију па на тај начин загрева организам.

Светло сусамово уље будући да је богато линолеинском киселином, учествује у процесу претварања хране у енергију, а тиме повећава телесну температуру и загрева организам.

Прочитајте још: Време оброка је битно колико и намирнице које једемо

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице са сувим грожђем, орасима и јогуртом

Ручак: грашак са пилетином и купус салатом преливеном сусамовим уљем

Уторак
Доручак: овсене пахуљице са сувим шљивама, бадемима и јогуртомРучак: салата од туњевине, црвеног пасуља, шаргарепе, кромпира и грашка уз љуте папричице и интегрални хлебВечера: два барена јаја, јогурт и хлеб

Вечера: пита од хељде

Среда

Доручак: овсене пахуљице са сувим кајсијама, индијским орахом и јогуртом

Ручак: гулаш од телетине и салата од јабука и целера

Вечера: пројара са ајваром и љутим папричицама, шоља јогурта

Четвртак

Доручак: овсене пахуљице са ситно сецканим сувим смокавама и јогуртом

Ручак: пилеће бело месо на жару, кромпир печен у рерни и салата од киселог купуса зачињена љутом туцаном паприком

Вечера: шоља чаја од ђумбира и пита од хељде

Прочитајте још: Боли вас свака кост? Ова бољка је НОРМАЛАН процес старења, али може да се ЗАУСТАВИ

Петак

Доручак: овсене пахуљице са ситно сецканом сушеном јабуком и јогуртом

Ручак: шпагете са млевеним месом у љутом парадајз сосу и зелена салата

Вечера: потаж са авокадом

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.