· · Коментари: 0
ЗДРАВ ЖИВОТ

Побољшаћете циркулацију и дисање: Очувајте здравље целог тела уз помоћ вежби јапанског исцелитеља

Вежбе које је осмислио јапански исцелитељ Кацуџо Ниши доприносе очувању здравља целог тела

00Depositphotos_141774954_xl-_620x0.jpg
Фото: Депозитфото

Чувени јапански исцелитељ Кацуџо Ниши (1884-1956) створио је читав систем здравствених навика, за који је био дубоко уверен да може да помогне сваком човеку, без обзира на то да ли је здрав или болестан.

Прочитајте још: Зграбите прву СТОЛИЦУ и почните да вежбате, јер иду ЛЕПИ дани

Он је стекао светску славу за живота, а данас се од бројних правила која је предлагао најчешће практикују његове вежбе. Оне доприносе очувању здравља целог тела, а изводе се на једноставан и комфоран начин, тако да су свима доступне.

Златна рибица

Лезите на леђа, на раван лежај или под. Руке истегните што више можете и ставите дланове на вратне пршљенове. Ноге су потпуно испружене, а стопала су под правим углом у односу на труп.

Ножни прси имају кључну улогу у вежби.

Ножним прстима све време тежите ка лицу, а потиљак, рамена, карлицу, листове и пете гурајте ка поду. Притом кичма треба да је непомична, а покрећу се здесна улево само табани, који су под правим углом у односу на тело, као и потиљак. Замислите да сте рибица и почните да вибрирате репићем. Цело тело ће почети да вибрира. Ову вежбу требало би радити од два до четири минута.

Прочитајте још: Тренинг пре првог оброка ефикасније сагорева масноће, а ОВЕ ВЕЖБЕ ће вам помоћи у томе

Капилари

С обзиром на то да руке и ноге поседују огроман број капилара, врло је битна њихова проходност да би циркулација у телу била добра. У ту сврху Кацуџо Ниши предлаже вежбу за ове крвне судове.

Вежбајте искључиво на тврдој подлози.

Вежба за капиларе се ради у лежећем положају с подигнутим рукама и ногама. Ствар је у томе што у таквом положају венска крв у екстремитетима стреми надоле, а тада ће постепено створени вакуум довести до убрзане циркулације крви. Дакле, лезите на тврду и равну површину, а испод вратних пршљенова ставите тврд јастук или ваљак. Затим подигните обе руке и ноге, а стопала савијте према напред, да буду паралелна с подом. У таквом положају тресите руке и ноге. Вежбу радите од једног до три минута.

Правилно радите вежбу Фото: Депозитфото

Дланови и табани

Вежба спајања стопала и дланова помаже у раду дијафрагме и побољшава дисање. Лезите на тврду подлогу, а испод врата ставите јастук или ваљак. Спојте дланове и табане. Притискајте јастучиће прстију на рукама неколико пута, а потом притискајте дланове руку. Испружите спојене руке, забаците их иза главе и лагано их враћајте као да хоћете да пресечете тело напола, док су прсти усмерени ка глави. Поновите вежбу 10 пута. Сада усмерите спојене дланове ка стопалима и направите 10 покрета горе-доле од препона до пупка. Максимално испружите руке са спојеним длановима и направите 10 покрета као да сечете ваздух секиром. Истежите руке са спојеним длановима у правцу горе-доле, колико год можете да досегнете. Ставите спојене дланове изнад груди и покрећите спојене табане по поду горе-доле, трудећи се да се не раздвоје. Поновите вежбу 10 пута. Затим спојене табане покрећите по поду лево-десно 10 пута. По завршетку вежбе останите опуштени, затворених очију, спојених дланова и табана још 10-15 минута.

Прочитајте још: Уз помоћ КРАТКИХ ВЕЖБИ обликујте бутине и руке, а за неколико дана приметићете НЕВЕРОВАТНУ ПРОМЕНУ

Кичма и стомак

Седите у турски сед. Исправите кичму држећи равнотежу на тртичној кости. Подигните и спустите рамена 10 пута. Затим обе руке испружите испред груди и осврните се преко левог, а онда и десног рамена. Подигните обе руке изнад главе, исправите кичму и осврните се опет преко левог, а затим десног рамена. Окрећите главу десно-лево 10 пута у сваку страну. Сагињите главу напред-назад 10 пута у сваку страну. Покрећите главу десно-назад и лево-назад, по 10 пута у сваку страну.

Вежба се ради десет пута у сваку страну.

Нагните главу надесно, ставите десно уво на десно раме, затим лагано, истежући врат, окрените главу ка кичми, 10 пута према сваком рамену. Подигните руке изнад главе, савијте их у лактовима под правим углом. Стисните шаке у песнице, а главу забаците уназад. Бројећи до седам, истурите лактове назад, као да желите да их спојите иза леђа, а подбрадак подигните ка таваници. Поновите вежбу 10 пута. Почните да се љуљате на тртичној кости десно-лево, истовремено покрећући стомак напред-назад, и тако 10 минута.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.