Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Подиже имунитет и смањује шећер у крви: Ова биљка користи се вековима у традиционалној медицини, а има бројне здравствене бенефите

Постоји више врста ове биљке.

1615986963_Depositphotos_4163042_s-2019.jpg
Фото: Деспоситос
Oglas

Гинсенг се вековима користи у традиционалној кинеској медицини. Ова биљка споро расте, кратка биљка меснатог корена, може се класификовати на три начина, у зависности од тога колико дуго се гаји: свежа, бела или црвена.

Прочитајте још: Зашто је добро да пијемо НАПИТАК ОД ЦЕЛЕРА?

Свежи, бели или црвени

Свежи гинсенг се бере пре четврте године, док се бели гинсенг бере између 4-6 година, а црвени гинсенг бере се након 6 или више година.

Прочитајте још: Семенке будневе, цитруси... намирнице које могу да помогну код проблема са ХИПЕРТЕНЗИЈОМ

Постоји много врста ове биљке, али најпопуларнији су амерички гинсенг (Панак куинкуефолиус) и азијски гинсенг (Панак гинсенг). Амерички и азијски гинсенг варирају у концентрацији активних једињења и ефектима на тело. Верује се да амерички гинсенг делује опуштајуће, док азијска сорта делује окрепљујуће. Гинсенг садржи два значајна једињења: гинсенозиде и гинтонин. Ова једињења се међусобно допуњују како би обезбедила здравствене користи, пише "Хеалт Лине".

1. Моћан антиоксиданс који може смањити упалу

Неке студије показале су да екстракти гинсенга и једињења гинсенозида могу да инхибирају упале и повећају антиоксидативни капацитет у ћелијама.

Прочитајте још: ЧУДОТВОРНА хималајска со: Није рафинисана, спречава дехидратацију и изузетно је ЛЕКОВИТА

2. Добар је за мождане функције

Гинсенг би могао да помогне у побољшању можданих функција попут меморије, понашања и расположења. Неке студије на животињама показују да компоненте гинсенга, попут гинсенозида и једињења К, могу да заштите мозак од оштећења проузрокованих слободним радикалима.

3. Може побољшати имуни систем

Неке студије које истражују његове ефекте на имуни систем фокусирале су се на пацијенте са раком који су подвргнути операцији или хемотерапији. Једно истраживање пратило је 39 људи који су се опорављали од операције карцинома желуца, лечећи их са 5.400 мг гинсенга дневно током две године. Занимљиво је да су ови људи имали значајна побољшања у имунолошким функцијама и ниже понављање симптома.

Прочитајте још: Сличног су изгледа, а различитог укуса: Ево како да на прави начин разликујете семе коморача и семе кима

4. Може смањити шећер у крви

Доказано је да амерички и азијски гинсенг побољшавају функцију ћелија панкреаса, појачавају производњу инсулина и побољшавају унос шећера у крв у ткива. Штавише, студије показују да екстракти гинсенга помажу пружајући антиоксидативну заштиту која смањује слободне радикале у ћелијама особа са дијабетесом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas