· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Погледајте своје ноге, оне говоре много тога о вашем здрављу

Метаболизам човека је процес који разлаже храну и претвара је у енергију.

1610271039_Depositphotos_321188454_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Када неко има брз метаболизам, лакше може да изгуби килограме, за разлику од оних чији је метаболизам спорији.

Међутим, једна студија је открила да уколико има мање масти у доњој половини тела, то може да буде показатељ других здравствених проблема, чак и ако имате здрав БМИ (индекс телесне тежине).

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Људи са мршавијим ногама имају три пута вец́е шансе да оболе од кардиоваскуларних болести у поређењу са људима који имају пуније ноге.

Истраживачи се надају да ц́е ова откриц́а разоткрити мит о здрављу и мањој килажи. Није увек случај да су мршавије особе и здравије.

Фото: Депозит

Студија је такође показала да нису сви гојазни људи нездрави.

Прочитајте још: Време оброка је битно колико и намирнице које једемо

Током студије, истраживачи су анализирали медицинске информације о 981 особи различитих телесних тежина.

Они су утврдили да је 18 посто особа са "здравом тежином" заправо метаболички нездраво.

То значи да је нешто кренуло наопако у процесу метаболизма и довело до метаболичког синдрома.

Метаболички синдром је група фактора ризика који подижу ризик од срчаних болести и других здравствених проблема као што су мождани удар и дијабетес.

Прочитајте још: Митесери, акне и остала ЗЛА на лицу: Три ЗАКОНА која морају тинејџери да поштују

Код мршавијих учесника нађена је мања количина масти у ногама, што значи да су у већем ризику од метаболичког синдрома.

У принципу, истраживачи процењују да готово 20 посто од људи "нормалне" тежине је метаболички нездраво.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.