· · Коментари: 0
НЕГА КОСЕ

Погрешна нега доводи до ЛОШЕ КОСЕ, а решење се крије у само једном кораку

Свакоме се догодило да користи "погрешан" шампон.

1605687690_Depositphotos_12444740_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Није математика, али при избору ваља припазити на то је ли коса танка и равна или јака валовита, сува или склона машћењу, користиш ли пуно средстава за стилизовање, пеглу, или је фарбана.

Коришћење погрешног шампона за косу проблем је са којим се готово свако кад-тад срео. Томе доприносе и превелика понуда шампона, и на крају не знамо за који да се одлучимо. Многи садрже јаке детерџенте, мирисе и друге хемикалије које штете коси.

Прочитајте још: Фен никад на најјаче: Савети за лепу и НЕГОВАНУ КОСУ

Мада, ове проблеме могу проузроковати и други производи попут гела, пене, сувог шампона, регенератора, крема, лака за косу или пудера за волумен. 

Дакле, пре одабира шампона, само због лепог мириса, потребно је обратити пажњу и потражити онај који ће заиста бити ефикасан. За то је потребно размислити о типу косе, текстури, боји, дебиљини длаке, али и навикама: колико често перемо косу, колико често је изложена високим температурама (пегла за косу, фен, фигаро), да ли је фарбана, да ли су врхови испуцали. 

Прочитајте још: ОБРНУТО ПРАЊЕ: Шта се деси када користимо регенератор пре шампона?

1. Нормална коса

Треба да користите шампон који је створен за нормалну косу, јер само такав неће пореметити равнотежу власишта косе, односно природну производњу уља која се на кожи стварају. 

2. Масна коса

Ако имаш масну косу, најбољи су шампони који садрже уље чајевца, кадуље или камилице, састојака који помажу да се уклоне уља са длаке и власишта. Шампони за дубинско чишћење често садрже ове састојке, зато прочитај етикету како би знала да су сигурни за редовну употребу. Исто тако је важно косу прати само кад је то заиста потребно, а не пречесто, јер ће се иначе само појачати производња себума.  

Прочитајте још: Како да направите брзе ЈУТАРЊЕ ФРИЗУРЕ: Улепшајте себи дан

3. Сува коса

Фото: Депозит

Сувом типу косе потребан је хидратантни шампон који садржи уља и шиа маслац јер ће нахранити суве длаке.

4. Танка коса

Шампони за волумен, са мањим уделом хидратантних састојака најбољи су избор за оне са танком косом. Шампони за волумен узрокују да се коса "напуни", задебља и самим тиме и подигне. Такође, може се користити и регенератор за волумен, ако је коса оштећена или млитава - слој протеина попуњава празнине у фуликулу длаке , те коса делује гушћа и пунија.

Прочитајте још: Да ли сте помислили да ФРИЗУРА може да вам УНИШТИ КОСУ? Ове четири баш то раде!

5. Коврџава, таласаста коса

Коврџава коса има дебље длаке и склонија је сувоћи, зато вам треба шампон који ће јој вратити потребну влагу. Потребан јој је хидратанти шампон са беланчевинама. Свакако, пре коришћења погледајте садржај састојака.

6. Офарбана коса

Ако косу офарбаш или избељујеш на било који начин важно је користити шампон намењен баш том типу косе. Ако си плавуша, онда је за вас љубичасти шампон. Ако након прања имаш осећај чистоће, а коса је свиленкаста, онда значи да си добро одабрала!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.