· · Коментари: 0
ПРАКТИЧНО

Поједите новогодишњу ЈЕЛКУ! Направите чај или купку,јер је лековита

Руски травари никад не бацају раскићене јелке него праве од њих природне лекове.

1606722497_pine-leaves-691639_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Тешко је замислити Нову Годину без раскошно украшене јелке. Али после празника шумска лепотица често завршава у ђубрету. Међутим руски травари никад не бацају раскићене јелке него праве од њих природне лекове.

Прочитајте још: РУСКИ лекари тврде: Чаша ТОПЛЕ СЛАНЕ ВОДЕ ослобађа организам од отрова

Које је дрво симбол дуговечности? Већина од нас би одговорила: храст. Али заправо најстарије дрво на свету је бор. Он се зове Метузалем и има 4848 година. Метузалема су пронашли научници на истоку Калифорније у националној шуми Инио.

Најстарије дрво на свету није храст, него...
Купке од гранчица
Чај од јелових игала је ефикасно средство против вирусних инфекција, болести бубрега и уринарног тракта. Купке од гранчица се користе за лечење реуме, а мелем од смоле помаже у борби са чиревима на кожи.

Овај зелени раритет има и конкурента: титулу Метузалему жели да одузме Стари Тјико - норвешка смрча коју су открили у Шведској и која је већ напунила више од 9550 година. Биолози објашњавају: Стари Тјико је у ствари генетски клон од старе смрче.

Бор је умро и из корена је израсло ново дрво!

Она је већ одавно умрла, али из њеног корена је израсло ново стабло које нема више од 200-300 година. Зато најстаријим индивидуалним дрвом ипак сматрају Метузалема док су Тјику доделили звање најстаријег колонијалног дрвета.

Бор је лековит Фото: Депозит

У сваком случају, и Метузалем, и Тјико су "рођаци" јер оба припадају једној породици. И бор, и смрча су четинари - као и јела, која је за већину људи постала главни симбол Нове године. За фитотерапеуте јела и остали четинари су пре свега симболи здравља јер по својим исцељујућим својствима они надмашују многе лековите биљке.

Вино од иглица за морнаре
За морнаре су специјално правили вино од јелових иглица. То је било скоро једино средство против скорбута - болести изазване недостатком витамина С, од које су патили и умирали људи током дугих путовања на морским бродовима.

Прочитајте још: Кошта 40 динара и ПРОВЕРЕН је зимски руски лек за подизање имунитета
 
Јелка наопачке? Историчари тврде да традиција кићења јелке потиче још од германских и келтских племена за које је јела била свештено дрво.

Украсите је оним што се једе: орасима и јабукама!

У средњом веку божичну јелку су качили за плафон окренувши је наопачке. Људи су то радили из забаве: деца су покушавала да се дочепају слаткиша везаних за гране. За украшавање јелке су обично користили орахе, јабуке и друго воће. Током празника људу нису грицкали само јестив украс него и јелове иглице. Они су знали да је то одлично средство за превенцију прехладе и других болести.

Иглице, кора и шишарке су природни лекови!
Поједите је Фото: Депозит

У 20. веку научници су открили да су иглице, кора и шишарке јеле цењена сировина за природне лекове јер они садрже пуно витамина, минерала и аминокиселина. Чак и ваздух у јеловој шуми је лековит: у његовом саставу се налазе фитонциди који уништавају патогене бактерије и гљивице.

Прочитајте још: РУСКИ лекар Торсунов тврди: Лезите на време, у супротном – ваша ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ОПАДА

Током ископавања на територији некадашњег Шумерског царства археолози су пронашли 5.000 година старе глинене плочице са рецептима мелема од борових иглица.

Борове иглице су спасиле људе од скорбута током опсаде Лењинграда!

Хиљадама година бор је штитио људе од бронхитиса, ангине и туберкулозе. У Лењинграду током блокаде напитак од бора је спасио многе становнике од пнеумоније, рахитиса и скорбута.

Полен шишарки подмлађује кожу, а семенке сибирског кедра подижу имунитет.

Полен од младих шишарки лекари сматрају ефикасним средством за природно подмлађивање. Од смоле бора се прави терпентин, који има антиинфламаторна и антисептичка својства и иде за припрему многих лекова.

Балзам за парадентозу
Смолу од кедра Руси зову "живица" и сматрају је чудотворним балзамом против многих болести. Она, уз уље од кедра, помаже у лечењу парадонтозе, катаракте, артритиса, астме, гастритиса, стенокардије, простатита и гинеколошких обољења.

Племенити рођак јеле и бора - кедров бор се никад не сече из забаве. Зову га "сибирски кедар", иако он нема везе с правим кедром који расте на Блиском Истоку.

Прочитајте још: ЧУВЕНИ лекар МОЛОХОВ се куне у КРАЉА ЈЕСЕНИ и ЦАРА ЗИМЕ: Руси лече 20 БОЛЕСТИ белим кореном!

За разлику од ливанског кедра, чије су семенке нејестиве, сибирски кедров бор има веома укусне и лековите орашасте плодове, који се крију у шишаркама. Они јачају имуни систем, снижавају ниво холестерола, побољшавају рад срца и мозга, нормализују матаболизам, спречавају обољења штитне жлезде и канцер.

Само удисање мириса четинара је лековито Фото: Пиксабеј

Рецепти

Подмлађујућа јелова маска за лице

Самељите блендером иглице јеле и помешајте са маслиновим уљем. Нанесите ову смесу на кожу и оставите да делује 20 мин, након чега лице исперите млаком водом.

Од иглица направите чај или купку!

Јелово млеко против прехладе и бронхитиса

Ситно исецкајте младе шишарке и пупољке јеле. две супене кашике масе прељијте са литар млека и кувајте 20 мин. Сачекајте да се охлади, процедите. Попијте чашу напитка 3 пута дневно.

Прочитајте још: Руски травар ДМИТРИ: Мушкарци, не купујте скупе препарате, ОВА БИЉКА спречава ЋЕЛАВОСТ
 
Тинктура од бора за рехабилитацију после можданог удара

Добро оперите 5-6 младих борових шишарки. Прелијте их са 250 мл шпиритуса (70%). Оставите 10 дана да одстоји. Након тога процедите и додајте чајну кашичицу сирћета од јабуке. Свакодневно узимајте 15 г тинктуре уз чај и мед. Третман траје 6 месеци.

Кедар против вируса
Помешајте смолу сибирског кедра с медом у пропорцији 1:1. Сваког јутра узимајте 1 чајну кашичицу средства пола сата пре јела.

Боров полен против туберкулозе

Боров полен (супену кашику) помешајте са 150 у меда. Узимајте супену кашику средства три пута дневно сат пре јела. Третман траје месец дана.

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Древни ЛЕК монаха са Свете Горе који "ДИЖЕ из МРТВИХ" (РЕЦЕПТ)
 
Кедрови ораси против гастритиса

100 г неољуштених кедрових ораха, 55 сувог црног грожђа и супену кашику шећера прелијте са три литре вотке. Херметички затворите теглу, оставите три месеца да одстоји. Узимајте 20 г тинктуре три пута дневно после оброка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.