Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
одржавање гардеробе

Полако извлачимо ВУНЕНЕ ЏЕМПЕРЕ ИЗ ОРМАРА: Овако се најбоље ПЕРУ и СУШЕ

Одржавању џемпера треба посветити време и пажњу да би што дуже трајали, односно да не би изгубили облик, мекоћу и лепоту.

1601801234_Depositphotos_169168262_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Правилно одржавање џемпера подразумева да их не бацате и згужване оставите у ормару. Након ношења, џемпере треба протрести и сложити, никако их не треба стављати на вешалицу да се не би деформисали и "извукли". Након неколико прања на џемперима се често појаве ућебане куглице које треба одстранити, најбоље пажљиво маказама а не чупањем (чупање оштећује тканину). Исти ефекат се постиже и коришћењем шишача тих куглица или употребом обичног брусног папира. Џемпере треба чувати на сувом, хладном и прозрачном месту. Они су омиљена храна мољцима те је зато пожељно да се у орман стави лаванда или неко друго средство против мољаца.

Џемпере би требало прати после око шест ношења. При прању џемпера треба водити рачуна да се користе детерџенти намењени прању осетљивих материјала и вода треба да буде скоро хладна. Пре прања џемпера добро прочитајте декларацију на њему и препоруке произвођача о одржавању производа. У супротном џемпер може изгубити облик или се скупити или ће, једноставно постати неупотребљив. Пре прања џемпере окрените на унутрашњу страну.

Прочитајте још: Колико често ПЕРЕТЕ ЈАСТУК: Важно је због здравља

У кућној варијанти, ручно или у веш машини, можете прати џемпере од вуне, акрила, памука, па чак и кашмира. Једино одећу на којој пише "Дрy цлеан онлy" требате носити на суво хемијско чишћење.

Уколико нека вунена одећа треба да се пегла, подесите температуру на подеок на пегли означен са вуна а одећу окрените на наличје.

Фото: Депосит

Одећа и од других материјала треба пажљиво да се одржава. Неки од тих материјала имају следеће карактеристике

Памук се, као и вуна, скупља на веома високој температури, а уколико је обојена гардероба у питању, први пут се мора прати одвојено од осталих артикала. Боја се лако скида. То је флексибилан материјал који треба да се пажљиво пегла, мада се лако гужва. Веома је издржљив па се може дуго користити.

Прочитајте још: "Унесите" ЈЕСЕН у уређење СПАВАЋИХ СОБА

Лан се мора увек ручно прати. Треба избегавати прање на високим температурама. Лан је пријатан материјал, нарочито на високим температурама. Отпоран је на прљавштину. Највећа мана му је што се одећа од овог материјала лако гужва а тешко се пегла.

Свила не сме да се пере на високим температурама. Уколико се појаве флеке на овом материјалу, треба их чистити само провереним средствима. Пеглање свилене одеће треба да се ради на ниским температурама. Овај материјал је веома пријатан, лаган и задржава квалитет боје, али тражи посебан третман у одржавању.

При прању џемпера од ацетата, вештачке свиле и вискозе можете користити веш машину али без центрифуге. Ово су јако пријатни материјали који задржавају квалитет боје. Одећу од ових материјала не би требало да користе пушачи пошто су веома запаљиви.

Фото: Пиxабаy

Полиестер, најлон и ликра су осетљиви на топлоту и зато треба да се перу и пеглају на ниској температури. Не гужвају се много и задржавају квалитет боје.

Прочитајте још: Нећете веровати од колике користи може бити у домаћинству! БЕБИ ШАМПОН ЈЕ ПРАВО ЧУДО!

Прање џемпера у машини за веш

Најбоље је да избегавате прање џемпера у веш машини. У машини можете прати само џемпере од акрила и вештачких влакана. Препоручује се да се користе мрежице или вреће или бар јастучнице за прање осетљивог веша да џемпери не би изгубили облик. Користите детерџент за џемпере и подесите прање на најнижу температуру. Подесите машину на мањи број обртаја и обавезно искључите центрифугу. За џемпере немојте користити машину за сушење. Након прања немојте џемпер обесити на конопац или мрежу за сушење.

Ручно прање џемпера

Ипак је најсигурнији начин прања џемпера – ручно прање. При томе морате водити рачуна да не користите превише детерџента, јер ћете у супротном морати да га дуго испирате. Као и при прању сваког другог веша, ако се добро не испере детерџент, може изазвати алергијску реакцију коже. Прање треба обавити у млакој води и без трљања џемпера. При прању и испирању џемпера препоручује се само благо гужвање. Након испирања, џемпер умотајте у пешкир тако што ћете га уролати. Стисните га да оцедите, али не уврћите. Мокар џемпер можете равно положити, између два сува пешкира, умотавати и тако цедити. Не перите више џемпера ођедном и не мешајте боје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas