· · Коментари: 0
ПРИРОДНО

Помаже код надутости, добар је за јетру, а може помоћи и при мршављењу...Зашто је још добро пити чај од маслачка?

Чај од маслачка има бројне здравствене предности, а пробавне тегобе и спречавање инфекција уринарног тракта су само неке од њих.

1618901882_tea-5039421_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Предности чаја од маслачка

Ови "корови" се обично користе у народној медицини и то већ доста дуго. Када људи говоре о чају од маслачка, углавном говоре о једном од два различита напитка: о инфузији од листова биљке или о прженом корену маслачка. Оба се сматрају сигурним (све док своје двориште нисте попрскали хербицидима или пестицидима) и користе се у разне сврхе.

Прочитајте још: МАЈЧИНА ДУШИЦА вековима је део традицоналне медицине: Решава проблем кашља и поспешује добро расположење

Маслачак се дуго користи у народној медицини

1. Помаже код надутости

Ако се осећате надуто, чај од маслачка може вам пружити олакшање јер делује као диуретик и повећава излучивање урина. Једна студија "Трустед Соурце" показала је повећану количину урина након две порције чаја маслачка направљеног од лишћа биљке.

2. За здравље јетре

Корен маслачка се већ дуго користи као "тоник за јетру" у народној медицини. Прелиминарне студије сугеришу да је то делимично због његове способности да повећа проток жучи. Натуропати верују да то значи да би чај од корена маслачка могао да помогне детоксикацији јетре, помогне код проблема са кожом и очима и ублажи симптоме болести јетре. Студија из 2017. године сугерише да полисахариди у маслачку заиста могу бити корисни за функцију јетре.

Има броје повољне здравствене ефекте

Прочитајте још: Његово величанство ГЛОГ: Спушта притисак и има исту способност као чоколада

3. Може да делује као природна замена за кафу

Овај производ од унапред припремљеног корена маслачка можда ћете моћи да пронађете у локалним продавницама здраве хране, али можете и да га берете и направите од сопственог маслачка који није третиран инсектицидима. Корени младих биљака маслачка пржени су до тамно смеђе боје. Затим, након потапања у врелој води и процеђивања, можете уживати као замена за кафу.

Фото: Пиxабаy

4. Сличности између маслачка и лека за мршављење?

Недавна корејска студија "Трустед Соурце" сугерише да маслачак може имати сличне ефекте на тело као лек за мршављење "Орлистат", који делује тако што инхибира липазу панкреаса, ензим који се ослобађа током варења да разграђује масноће. Тестирање утицаја екстракта маслачка на мишеве открило је сличне резултате, што је подстакло истраживаче да препоруче даља проучавања могућих ефеката маслачка против гојазности.

Како да направите чај?
Можда је једна од најважнијих чињеница о чају од маслачка да га је лако пронаћи и направити. Само се уверите да биљке нису обрађене никаквим хемикалијама пре бербе. Такође, берите биљке када су младе, по могућности. Након чишћења и припреме биљке, врх зеленила или пржених и млевених корена прелијте врелом водом, стрмо, процедите и уживајте!

Прочитајте још: Калоричне, али тако ЗДРАВЕ: Да ли сте знали да пињоле штите од УВ зрака?

5. Чај од маслачка може да смири пробавне тегобе

Чај од корена маслачка може имати много позитивних ефеката на ваш пробавни систем, мада је већина доказа неповезана. Историјски се користио за побољшање апетита, смиривање мањих дигестивних тегоба и могуће ублажавање затвора.

6. Могао би имати будуц́е апликације против рака

Недавно је корен маслачка проучаван због његовог потенцијала у борби против рака, и до сада резултати изгледају обећавајуће. Канадско истраживање из 2011. године, "Трустед Соурце", показало је да екстракт корена маслачка индукује смрт ћелија у ћелијама меланома без утицаја на неканцерогене ћелије. Још један поуздан извор показао је да то чини и ћелијама рака панкреаса. Иако анти-канцерогени ефекти чаја од маслачка нису тестирани, потенцијал је позитиван, пише "Хеалт Лине".

Прочитајте још: Карфиол је намирница која има ПЕТ супер моћи

7. Помаже  у спречавању инфекција уринарног тракта

Упарен са другом биљком увом, и листови маслачка могу помоћи у спречавању инфекција уринарног тракта. Верује се да ова комбинација делује због антибактеријских једињења у уви и повећаног мокрења повезаног са маслачком.

Могући нежељени ефекти

Маслачак се сматра сигурним за већину људи. Међутим, неки људи могу имати алергијску реакцију додиром или гутањем маслачка. Такође је утврђено да маслачак делује у интеракцији са одређеним лековима, укључујући диуретике, литијум. Ако узимате лекове на рецепт, пре пијења чаја од маслачка консултујте се са својим лекаром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.