Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Поред зелених и жутих постоје и ЦРВЕНЕ банане: Пуне су калорија и смањују РИЗИК од многих болести

Порекло воде са Коста Рике и омиљене су у Мексику, Централној Америци и у неком деловима Аустралије.

1614335811_Depositphotos_1715209_s-2019.jpg
Фото: Деспоситос
Oglas

Сматра се да је реч "банана" западноафричког порекла, могуће од ријечи банана из језика wолоф, а која је у готово све светске језике дошла преко шпанског или португалског.

Прочитајте још: Не праштају нељубазност: Продавци одговорили како се СВЕТЕ непријатним муштеријама

Користе га и спортисти
Дају нам тренутну дозу енергије, тако да није чудно што се и многи спортисти у кратким паузама исцрпљујућих мечевима, управо опређељују за банане.

Банана је име рода зељастих биљака и економски важне врсте (Муса сапиентиум) из фамилије Мусацеае, као и име за плод ових биљака који људе користе у исхрани као воће. Највише се користе у Централној Америци, где се највише извозе и идеалне су за торте и воћне салате.

Прочитајте још: ПЕТ РАЗЛОГА због којих је добро да плачемо

Високо су калорични - 6 витамина и 11 минерала

Банане су високе, углавном једногодишње зељасте биљке, које својим изгледом подсећају на дрвеће. Имају широко и веома дугачко лишће (1,5 м). Ареал распрострањења је у тропским крајевима. Доместификована банана пореклом је из југоисточне Азије, чији је плод укусан и хранљив.

Банане су највише једу у свежем стању

Црвена боја коју имају потиче од бета каротена који имају у себи. Богате су влакнима и витаминима Ц, Д и Б6. Уколико поједете само једну црвену банану на дан, унећете 15% двевне дозе витамина Ц и чак 20% дневне дозе витамина Д који су потребни организму

Прочитајте још: Прва судска пресуда овог типа: Мора да плати бившој жени 750.000 динара за обављање кућних послова

Редовна употреба црвених банана смањује ризик од срчаних болести, дијабетеса, рака дебелог црева, дојке, а регулише и варење будући да су изузетно богате влакнима. Мање зреле банане садрже више скроба, а мање шећера, а зрелије обрнуто. Садрже и одређене количине калијума и мангана. Банана је калорична и даје исту количину калорија као кромпир.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas