Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЖБУН

Посади се, па ЗАБОРАВИ. Онда ПРОЦВЕТА под снегом и улепша живот

Уколико имате места за само један жбун у врту, без размишљања одаберите форзицију.

1610809296_139524478_629332227981058_4541160617235770688_n.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Форзиција је изузетно захвална биљка, јер се једнсотавно одржава, а права је благодет видети, после дуге зиме, жбун са светло жутим цветовима.

Прочитајте још: Зими цвета чак 13 врста ЦВЕЋА, зашто не гајите неки од њих?

Фортисија или форзиција, како је зову наши људи, цвета буквално са првим топлим данима. Због тога се често дешава да процвета зими, још под снегом. Ништа не брините, хладноћа јој ништа не смета. Ово је жбун који може дуго и постојано да улепшава врт.

Снег јој је смета Фото: А.М.

Листови ће пропупити тек касније, када буду сигурни да је стигло пролеће. Многи овај жбун не воле, јер га виђају на јавним површинама. Греше. Јер, оно што расте на јавним површинама Србије треба да се гаји и у врту.

Изузетно је захвална. Посади се на светлом месту и заборави. Лако се обликује.

Жбун може да достигне висину и до три метра ако се не орезује. Орезује се када прецвета, а цветови су попут звончића и могу бити од светло жуте до наранџасте нијансе. Жбун, тачније, прецвета када почну да расту листови.

Птице га обожавају
Штитите га од птица ако приметите да нападају пупољке. Оне то раде када се зима одужи и немају  довољно хране.

Прочитајте још: Нигде земље, а ЗУМБУЛ цвета и мирише. Магија? Не, ово је ТАЈНА

Воли светлост, постоји неколико десетина сорти и ни једна не тражи неку посебну негу. Саде се на размаку од два метра, јер саднице брзо напредују. Корисно је корен окружити малчем да би га штитио од корова. Поред светле позиције, бирајте и дренирану воду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas