· · Коментари: 0
ВЕЖБЕ

После инфаркта ове ЛАКЕ вежбе су обавезне

Бројне студије потврдиле су да физичка активност после опоравка од инфаркта смањује ризик од изненадне смрти за 20 одсто, а могућност да поново дође до срчаног удара за чак 30 одсто.

1617621065_skracen.png
Фото: Депозитфото

Како ће који пацијент да се рекреира након инфаркта зависи од његове физичке спремности пре срчаног удара, општег стања, придружених болести. Клиничка пракса је показала да већини реконвалесцената прија физичка активност од минимално пола сата до сат времена, умереног интензитета у виду аеробне рекреације, најмање три до пет пута недељно.

Прочитајте још: Будите у ТРЕНДУ! Ово су најпопуларније пролећне јакне које морате имати у ормару (ФОТО)

Фото: Депозит

То практично значи да би за трајни опоравак од инфаркта и за спречавање да до њега поново дође требало најмање сваки други дан да идете у шетњу, возите бицикл или радите вежбе истезања.

Неколико вежби можете да радите и код куће

При томе, да би се одржали позитивни физиолошки и клинички ефекти, тренинг мора да се спроводи доживотно, јер само после неколико месеци паузе поништава постигнути ефекат.

Ево неколико вежби истезања које можете да радите код куће, када вам време и обавезе не дозвољавају шетњу или вожњу бицикла.

Вежба се доживотно, то је стил живота.

Балерина

Лежећи на десном боку пребаците леву ногу преко уроланог ћебета или простирке за плажу. Опружите прсте на ногама као балерина и ротирајте рамени појас у супротном смеру од карлице. Док вам је десна рука на подлози, леву раширите од тела и пустите да слободно "виси" у простору поред тела. Лагано гурајте лево раме према подлози док истовремено карлицу гурате у супротном правцу. У крајње истегнутом положају се задржите пет до 10 секунди, а вежбу поновите од 10 до 20 пута. Урадите је затим на исти начин лежећи на другом боку.

Прочитајте још: Да би из ЛИМУНА извукли максимум, пре сечења следите ОВА УПУТСТВА

Из кука
Лезите на стомак и једну ногу испружите, а другу савијте што више и поставите колено и целу потколеницу да лежи на ћебету или простирци поред тела. Главу окрените супротно од колена, руке испружите изнад главе и дланове окрените ка подлози. Из овог почетног положаја извршите лагани притисак савијеним куком ка подлози истовремено окрећући дланове на горе. У крајње истегнутом положају задржите се пет до 10 секунди, вежбу урадите од 10 до 20 пута.

Раме - колено

Лежећи на десном боку испружите доњу ногу, а горњу савијте у куку и колену и ослоните се целом дужином потколенице на подлогу. Десну руку поставите на подлогу тако да вам је скроз опружена у лакту и да вам је длан окренут од подлоге и спуштен на њу. Леву руку подигните изнад главе и лагано ротирајте рамени појас супротно од карлице и колена. Водите рачуна о дисању.

Вежбе радите полако

Вежбу поновите од 10 до 20 пута, задржавајући се у крајње истегнутом положају пет до 10 секунди. Вежбу на исти начин урадите и на другом боку.

Прочитајте још: Доктор Филгуд заступа праволан ПОСТ који може да ПРЕПОРОДИ организам

 

Колено - глава

 

Лезите на десни бок и савијте ноге у коленима. Затим, ротирајте горњу половину тела тако да рамени појас лежи на подлози, док су руке раширене од тела са длановима који су окренути надоле, дакле леже на подлози. Главу окрените у супротном смеру од колена и спустите је на подлогу. Када стабилизујете горњи део тела, лагано повлачите карлицу супротно од колена да бисте појачали ефекат истезања. Карлицу повлачите 10 до 20 пута задржавајући је у крајњем положају пет до 10 секунди, а затим се окрените на леви бок и поново урадите вежбу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.