· · Коментари: 0
Домаћица

Све време смо ПОГРЕШНО СОЛИЛИ ХРАНУ! Ево како треба и свака домаћица МОРА ДА ЗНА

Када се наталоже масноће и нечистоће од кувања, шпорет може да изгледа прљаво и запуштено, иако га перете детерџентом за судове после сваке употребе.

1593774639_Depositphotos_138895984_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Да бисте му вратили сјај, не морате да користите агресивне хемикалије, већ су довољна средства која свака кућа има.

Прочитајте још: ПРОЗОР, микроталасну или ТУШ кабину ЕФИКАСНО ЧИСТИ ситница коју имате у КУХИЊИ

Познато је да сода бикарбона чини чуда, а помешана са сољу одлично разлаже масти настале кувањем. Помешајте по кашику соли и соде бикарбоне, добро промешајте, па додајте кашику воде. Мешајте док не добијете пасту, па је нанесите на жицу или сунђер и њом очистите рингле и рерну.

Лимун чисти Фото: Депозит

Комбинација лимунове киселине, која разлаже масноће, и соде бикарбоне, борца против бактерија, одлична је за чишћење запуштених површина са дебелим наслагама масти.

Поспите шаку соде бикарбоне и трљајте рингле лилмуном.

Поспите шаку соде бикарбоне по равној плочи или ринглама, а потом истрљајте шпорет четвртином лимуна. Масне флеке ће нестати, а притом нећете изгребати површину. Влажном крпом пребришите шпорет и уклоните остатке соде бикарбоне и лимуна.

Алкохолно сирће чини чуда у кухињи.

Добар савезник у борби против нечистоће је и алкохолно сирће. Помешајте га са водом у размери 1:2 и сипајте у бочицу са распршивачем. Напрскајте плоче на шпорету и рерну, сачекајте мало да делује, истрљајте их сунђером, па исперите водом. Ова мешавина је погодна и за чишћење кухињских елемената, које не морате испирати водом на крају.

Важно је када се соли храна

Кување и со

Није свеједно у ком моменту солимо храну током њене припреме, нити је то време исто за све намирнице. Пре кувања требало би посолити пиринач, тестенину и месо, док би грашак и печурке ваљало посолити после тога, а за лук је свеједно.

Пре кувања се соле пиринач и тестенина.

Ево и зашто: пиринач, као и тестенина, упија слану воду током кувања и омекша. Месо би требало посолити пре термичке обраде, јер се оно током припреме скупи и накнадно упије укусе, па ће много боље апсорбовати зачине ако га одмах посолимо.

Прочитајте још: Погледајте ТРИК како да вам ИНСЕКТИ не упадају у пиће док се одмарате у башти

Грашак ћемо дуже кувати ако га одмах посолимо, зато со треба додати на крају. Богате водом, печурке не ваља солити на почетку припреме, јер ће прерано испустити сокове и постати “гумене”. Када је лук у питању, ако желимо да буде хрскав и златаст, додајмо му со на крају пржења, а ако нам је потребан мекан, посолимо га на почетку припреме,

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.