Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Популарно

Прве наочаре настале су пре ХИЉАДУ ГОДИНА, а уопште нису имале намену на ШТИТЕ ОД СУНЦА

Оквире са жутим стаклима некада су доктори преписивали оболелима од сифилиса

1597243111_cvikere-naslovna.jpg
Фото:"Депозит"
Oglas

Веровали или не, али прве "наочаре за сунце", користили су још Ескими, пре бар хиљаду година, јер су пронађене наочаре од углачаних костију, које су имале уске прорезе и тако су штитили очи од прејаког светла у вечитом леду и снегу.

Забележено је да је и император Нерон волео да гледа гладијаторске борбе кроз исечене делове једне врсте полудрагог камена.

У Кини су у 12. веку, а врло вероватно и раније, наочаре са затамњеним стаклима користиле судије да на суду не би могли да виде њихове изразе лица док испитују сведоке.

Фото: "Депозит"

Око 1750. извесни Џејмс Ајскоф је експериментисао са танким, затамњеним стаклима. Он није намеравао да их користи на данас уобичајени начин, заштиту од сунца пре свега, већ је сматрао да ће зелена, плава или некако другачије обиојена стакла помагати код неких оштећења вида.

Прочитајте још: БЕСПРЕКОРНО МЕКА ПЕШЧАНА ПЛАЖА: Изван буке и гужве, парче раја зароњено у Црвено море (ФОТО)

Први писани подаци о употреби заштитних стакала датирају из  1772. године када научник Антоан Левоазије почиње да их носи због "штетности сунчевих зрака".

У 19. веку су наочаре са жутим стаклима препоручивали оболелима од сифилиса. Негде 1913. године представљене су наочаре које су имале стакла која су штитила од ултраљубичастих зрака.

Прочитајте још: Поломио се нов КАРМИН! То није трагедија, брзо по УПАЉАЧ! (ВИДЕО)

Популарност "сангласис" стичу у Холивуду када бројне глумачке звезде почињу да носе наочаре са затамњеним стаклима као модни детаљ. Из радионице снова се убрзо ова мода проширила на све меридијане.

Прва масовна производња почиње 1929. када извесни Сем Фостер почиње на обали мора у Њујорку да продаје "фостер грант" наочаре. Већ 1937. магазин "Лајф" пише о неизоставном модном детаљу који је купило само те године, око 20 милиона Американаца.

Убрзо се патентирају и полароид наочаре (1936.) да би почетком 50-тих прошлог века ова индустрија достигла неслућене размере.

Највећи светски произвођач је тренутно, једна компанија из Кине, која је прошле године произвела 120 милиона наочара са затамњеним стаклима!

                                                      Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas