· · Коментари: 0
ВЕЗЕ

Постоји 7 врста ЉУБАВИ, а да ли ваша подсећа на ХОЛИВУДСКУ?

Фатални сусрет на први поглед је холивудска љубав наметнут идеал праве љубави који је дошао са запада и нема шансе да успе

Depositphotos_135733182_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Нису све љубави исте, свака је другачија и посебна на свој начин. Колико лица љубави постоји и које је најзаступљеније у партнерским односима? Које емотивне везе су најстабилније и готово несаломиве, а које “најрањивије”. 

Прочитајте још: Да ли је љубав јача од свега? Ево зашто је опасно бити ФАТАЛНО заљубљен

Психолог и породични терапеут Бранислава Павловић истиче да једна од познатијих психолошких теорија љубави говори о три односа: интимности, страсти и посвећености. Укрштањем ових димензија добијамо седам врста партнерске љубави.

Интимност, страст и посвећеност су три кључа за везу која има шансу да успе.

- Мада не постоје идентичне љубавне приче, неке личе једна на другу - каже Бранислава Павловић.
Подједнако је важно колико се и како волимо. Неозбиљна веза, из навике, “комбинација”, однос заснован на сексу, пролазна афера или “мртав брак” су жаргонски начини којима описујемо врсту нечијег односа. Допадање се одликује великом интимношћу, али без страсти и посвећености. Уживамо у друштву друге особе са развијеним осећањем блискости, повезаности и топлине, али без сексуалне привлачности. Заљубљеност је јака страст и физичка привлачност, али без интимности и посвећености. 

Од романтике до Холивуда

Већина односа почива на љубавима са две компоненте. То су релативно стабилне партнерске комбинацијама: романтична, пријатељска и холивудска љубав.

Фатална љубав не траје дуго Фото: Депозитфото

Романтична љубав је карактеристична за младе којима је лепо заједно, али немају озбиљне планове. У пријатељској љубави постоје посвећеност и блискост, али не и страст и такви су  дугогодишњи бракови. Холивудска љубав је у западној култури наметнут идеал праве љубави којој многи теже. То је фатална љубав на први поглед, где у тренутку препознајете сродну душу и онда одлучите да се венчате. 

Фатална љубав на први поглед је тренутак када препознајете сродну душу и венчате се на брзину.

Најпостојаније емотивне везе су оне које садрже све три компоненте љубави. 
- Здрав партнерски однос није савршен, али је свеобухватан и комплетан - каже Павловићева.
Током година љубави се мењају, а можемо и да развијамо део који недостаје, али и да се пун партнерски однос угаси и сведе на једну димензију. Дугорочно гледано, сваки донос који стагнира и остаје на једној компоненти има тенденцију да не нестане. 
- Нема идеалне љубави, али зато постоји пун партнерски однос у ком су заступљење све три компоненте љубави каже саговорница.

Сваки однос који стагнира нема будућност.

Период заљубљености треба искористити да се повежемо са партнером и изградимо емоционалну блискост, а у браку следи посвећеност.

Недостаје привлачност?

На дуже стазе то може да буде депримирајуће у смислу да се воле само као пријатељи. Ово је однос када упознате некога ко вам одговара као особа, али вам није сексуално привлачан и не желите да се обавежете.

Прочитајте још: Уколико желите да очувате везу никако не радите следеће ствари

Или, на крају дуге везе, када се осећате комфорно уз партнера, али вас више уопште не привлачи и желите да прекинете везу. Из страсти се брзо и лако вежемо за партнера, лако улетимо у однос, али брзо изађемо из њега чим страст почне да бледи. Физичка привлачност је веома важан сегмент у емотивном односу,  али страст није довољна на дуге стазе. 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.