Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Постоји начин да ручак не ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Користите предмет који сви имамо у кухињи

Колико вам се пута десило да вам ручак покипи, а ви сте дали све од себе да припремите укусно јело?

1606727772_Depositphotos_1596849_s-2019-1-.jpg
Фото: Депосит
Oglas

У једном тренутку, заборавимо да смањимо температуру, одемо у другу просторију и онда када се вратимо у кухињу, затекнемо да је јело из лонца или шерпе покипело и остатак масноће се задржао.

То се често дешава приликом кувања кромпира, пиринча или разних варива. Али, и то можемо спречити? Постоји један трик који су наше баке користиле, а који је веома једноставан и ефикасан. 

Прочитајте још: Како да смањите конзумирање БЕЛОГ БРАШНА?

Трик са дрвеном варјачом

Делује на два начина.  Најпре, мехурићи су нестабилни облици. Кад хидрофобне супстанце пробију површину мехурића, он се смири. Сува дрвена варјача стабилизује мехуриће када дођу у контакт с њеном водооотпорном површином. Из тог разлога се кључала вода повлачи.

Друго, мехурићи и пена који настају од кључале воде пуне се паром (тј. водом у облику плина или паре). Ако мехурић додирне нешто чија је температура испод 100 Целзијуса, пара ће се кондензовати (вратити у течно стање) и уништити површину мехурића.

Никако немојте користити металну кашику јер метали много брже спроводе топлоту.

Дрвена варјача, која је знатно хладнија од 100 Целзијуса, разбија мехуриће и пена се повучи.

Фото: Депосит

Када овај трик не успева?

Иако је веома успешан трик, и он има својих недостатака.  Наиме, у једном тренутку ваша варјача ће се загрејати и вода ће се подићи без обзира на све.

Прочитајте још: Не бацајте је одмах: Са КОРОМ НАРАНЏЕ можете толико тога да урадите

Брзо решење:

Можете да дунете на површину вреле посуде и пена ће се повући, јер вам је дах највероватније знатно хладнији од 100 Целзијуса. Мокро дрво се временом искриви. Ако често употребљавате исту дрвену варјачу изнад лонца кључале воде, искривиће се од влаге и топлоте.

Стога, водите рачуна да мењате варјаче код овог трика или барем припазите на кључалу воду како кађика не би дуго остала на површини.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas