Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РАСКИД

Познати психолог објашњава шта се дешава у мозгу после раскида

Када је раскид пре вратима, ништа не може да ублажи и умањи чињеницу да се растајете са неким кога сте некада волели.

1607950007_Depositphotos_70007173_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Али начин на који ћете да проднесете бол због тог растанка зависи о вама - објашњава психолог Гај Винч.

Иако данашња култура може да нас увери да је раскид најбоље преболети уз привременог љубавника и омиљене слаткише, Винч објашњава да нас раскид може погодити много више нешто што смо тога свесни.

Прочитајте још: Разлози зашто ЛЕПШИ ЉУДИ заврше са РУЖНИЈИМА

- Функционалне студије можданих снимака показале су да одбацивање романтичне љубави у смислу прекида везе покреће у мозгу исте механизме као и код зависника који одбацују кокаин и опијате. То другим речима значи да љубав изазива зависност, а сломљено срце апстиненцијалну кризу - каже Винч.

Прочитајте још: Најгоре реченице које упућујете партнеру, а да тога нисте ни свесни

То је уједно и разлог зашто опседамо бивше партенере до те мере да осећамо да за њима жудимо као да су дрога која нам очајнички недостаје. Такође, то може да буде разлог зашто нам је понекад тешко да упознамо неког другог. Склони смо да идеализујемо бивше, искривљујући сећања на њих и уверавајући се да је наша романтична визија о њима тачна, а заправо није.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Баците се на њега! Не лети, мушкарци су у јесен НАЈМОЋНИЈИ!

- Морате да будете сигурни да су све ваше мисли о бившем реалне и уравнотежене. Ако се присетите вашег најлепшег викенда заједно, сетите се и тога кад вас је излуђивао и нервирао. Ако вам се чини да чезнете за њиховим слатким загрљајем, требали бисте се сетити ноћи кад је свако спавао на свом крају кревета - напомиње Винч, предлажући да напишете попис свих разлога зашто веза није функционисала.

Још један незгодан аспект сломљеног срца је повезан са идејом да су вас одбацили, и док време проводите у самосажаљењу, онај ко вас је одбацио ужива у животу без вас.

Питате се зашто је теже кад вас оставе него кад ви оставите друге?

Одговор се може чинити очигледним, али Винч објашњава како је пресудно да потпуно разумете ситуацију за успешан опоравак. Иако раскид неком ког остављате може да буде изненадан, Винч објашњава да је партер већ одавно прекинуо емотивну везу.

Прочитајте још: Парови се свађају 312 пута годишње! А, ово је најчешћи РАЗЛОГ

- У тренутку раскида веза је формално готова. Но, остављена страна то тек тада сазнаје и проживљава почетну фазу туге и губитка. Људи су често запрепашћени што је донедавно све било нормално и партнер их прошле недеље волео, а ове недеље раскида. Партнер се само понашао као да је у вези, јер још није одлучио да раскине и није се осећао спремним за то - тврди Винч.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas