· · Коментари: 1
КЛЕТВА

На брду изнад Бачке земља ИЗБАЦУЈЕ ЉУДСКЕ КОСТИ? Људи и данас причају о КЛЕТВИ која се ОБИСТИНИЛА (ФОТО)

Више од 100 година, Тител чува причу о једном проклетству које је озбиљно уздрмало Бачване. Некада је било довољно изговорити само "Шмитмајер", па да мештане Шајкашког региона ухвати језа.

1596542260_smitmajerovo-prokletstvo-2911-2019-10.jpg
Фото: Војислав Данилов

Страх се преносио са колена на колено, па је и млађим генерацијама данас познато да се место страве налази на Тителском брегу званом Калварија. Ту, одакле пуца најлепши поглед на Тису, где се виде и Бачка и Банат, прошлост је исписала мрачне странице. Због клетве једне девојке, која се сломила тамо где је и упућена - на леђима породице Шмитмајер, дуго у овом крају није било мира.

Прочитајте још: Овде сунцобран и лежаљке НЕ ПЛАЋАТЕ, хране има КОЛИКО ЖЕЛИТЕ, а за децу је све БЕСПЛАТНО (ФОТО)

Прочитајте још: Људи ХРЛЕ у ово место у СРБИЈИ: Долазе да ИЗЛЕЧЕ очи, а црква Свете Петке им ИСПУЊАВА ЖЕЉУ (ФОТО/ВИДЕО)

Јован Немет, Фото: Приватна архива

На самом врху брда налази се капела нарушеног "здравља". Голих зидова, без врата и звона, стајала је усред Калварије као последњи заточеник приче о давној прошлости. Подигли су је 1892. године  Франц Шмитмајер и његова супруга, у знак сећања на преминулу кћерку. Клупко почињемо да распетљавамо уз помоћ Јована Немета, који је одрастао на том брду, проводивши детињство играјући се на брду.

Капелу су подигли Шмитмајерови за ћерку...

- Мој отац је био гробар, па му је у опису посла било и да одржава капелу, а сећам се да ме је стално опомињао да се не пењем на њу, јер могу да настрадам и стварно бих сваки пут, када бих се попео на десну страну капеле, пао и повредио се - каже Немет.

Лађар се убио
Један човек је хтео да врати звоно на звоник, када је осетио снажан бол у нози и угледао крв. Недуго затим је и преминуо. На овом месту је 60-их година прошлог века један лађар себи одузео живот, наводно због несрећне љубави. Стално су се дешавале неке необјашњиве трагедије, па смо с временом постајали опрезнији  око капеле.
Плашили смо се костију које избацује земља...

- Плашили смо се да не видимо оно што многи јесу - кости покојника, а отац их је често виђао како се промаљају из земље - прича нам Јован немет, који данас ради на речном броду.

Прочитајте још: Овде се пред КОСОВСКИ БОЈ причестио ЦАР ЛАЗАР и тог тренутка се десило ЧУДО које траје до ДАНАС (ФОТО)

Управо се та слика пресликава из клетве коју је крајем 19. века упутила сиромашна девојка Марија. Никада није престала да се нада да ће јој се срећа осмехнути. Новац који је тешком муком зарађивала давала је на народну лутрију. Како је била неписмена, сваки пут је свој лоз давала Францу Шмитмајеру, бачвару, којем је доносила воду са реке.

Унутрашњост капеле, Фото: В. Данилов
Зараду је давала Францу да јој купи срећку.

Он би јој говорио да није ништа добила и да може да баци срећку, све док једном није извадио из канте бачену лутрију и уновчио огромну премију. Марија је отишла кући у сазнању да није ништа добила, а Шмитмајер ју је оставио да остане у незнању.

Франц је преко ноћи постао најбогатији човек

- Он се преко ноћи претворио у најбогатијег човека краја, купио је млин, циглану, нову кућу и земљу која се и данас назива Шмитмајерова дуж - прича Јован.

Прочитајте још: ОТКРИВАМО! Слободан Милошевић спасио ЦРКВУ У РУСИЈИ, због тога они данас пишу Уједињеним нацијама

И тако је све отишло у неповрат. Франц се непоштено обогатио, правдајући се по месту како је уснио сан - указао му се, говорио је, човек који му је открио где се налази закопано благо, па је он пратио смернице и пронашао га, али, Марија никада у то није поверовала. Проклињала га је сваког дана речина: "Дабогда вам земља кости избацивала и све вам проклето било". Пратила га је на сваком кораку, а нарочито га је клела у тренуцима када би га виђала са кћерком.

Све је пропало Фото: В. Д.
Пратила га је и клела...

Њене речи су ођекивале, парајући небо, а његова похлепа је дошла на наплату. Шмитмајер је, недуго пошто се обогатио, остао без кћерке миљенице. Девојчица је преминула под неразјашњеним околностима.

Ћерка је убрзо умрла.

Франц и његова супруга су се разболели од туге, схвативши да их је стигла Маријина клетва. Одлучили су да подигну капелицу, у њу положе кћеркино тело и посвете се вери, како би бар мало окајали грехе. Али убрзо су изгубили и сво имање, тако да им је живот сасвим изгубио смисао, што је Марија и желела. Све што је хтела било је да пате и да преостале дане проведу у најгорим мукама - каже Немет.

Прочитајте још: Чобанин пронашао џиновску лобању и однео је у ЦРКВУ: Сутрадан је НЕСТАЛА, а деценијама касније процурила су ОБЈАШЊЕЊА

Шмитмајерови су сахрањени у капелици коју су подигли, али Маријина клетва ни тада није утихнула. Наводно су њихове кости почеле да плаше мештане. Баш онако како је она говорила да ће бити. Капела је, затим, почела да пропада. Нико је више није чувао, нити одржавао, а огољени зидови и обезглављени звоник потпуно су јој изменили лице. И цела Калварија је у тишини.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.