Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
очи

Правило 20-20-20 за здравље очију: Ако дуго гледате у екран ово би требало да поштујете

Некад се дуго свакодневно гледање у екран подразумевало за мали број људи, а данас се може рећи да то важи за већину.

1616154106_Depositphotos_357619910_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Када би се узео неки просек гледања у екран током животног века, бројке би заиста деловале невероватно. То наравно утиче на наше очи, и то превасходно тако што не трепћемо истим интензитетом као обично. Нормалан број трептаја током минута је 20, док се то смањује на само 5-7 пута у минуту током гледања у екране. Ово даље доводи до сувих очију, иритације и многих других проблема. Иако не можемо баш да се одрекнемо рачунара, таблета и телефона, постоје начини на које можемо да побољшамо здравље очију.

Прочитајте још: Штити организам од болести: Ево због чега је здраво да пијете какао

Правило 20-20-20

Вежбајте трептање
Можда звучи смешно јер је трептање нешто што наше тело обавља аутоматски, али ова вежба је ипак корисна. Као што смо споменули, дуго гледање у екран ремети учесталост трептања, те није лоше ово поновити барем неколико пута дневно. Затворите очи и избројите до три, потом их отворите и издвојите до два и тако радите по потреби.

Знамо да с времена на време треба да устанемо са радне столице и размрдамо се, али и нашим очима је потребна оваква врста промене. Правило 20-20-20 подразумева да након сваких 20 минута гледања у екран скренете поглед са њега и гледате у нешто удаљено око 6 метара од вас (односно 20 стопа) барем 20 секунди. То ће очима донети малу паузу и освежење од константног гледања у исту тачку.

Пијте воду

Сви смо хиљаду пута чули да треба да пијемо доста воде у току дана и то је заиста важно из најразличитијих разлога. Један од њих је тај што вода помаже у спречавању сувоће очију, која уопште није наивни проблем. Процените колико често сте жедни, али добро је увек имати воду при руци.

Прочитајте још: Који су симптоми паничних напада и како их умирити?

Пазите на клима уређај

Још увек нисмо стигли до тренутка када ћемо се хладити помоћу клима уређаја, али кад то дође на ред, треба водити рачуна где се ми налазимо у односу на њега. Ако нас ваздух из клима уређаја удара директно у лице, то додатно исушује очи, што никако није препоручљиво. Само треба сести мало даље од њега и избећи ћете исушивање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas