Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СИН И МАЈКА

ПРАЗНИК ЉУБАВИ МАЈКЕ И ДЕТЕТА: Данас славимо свете мученике Кирика и Јулиту

Српска православна црква и њени верници данас прославља Ћириловдан- празник Светих мученика Кирика и Јулите, сина и мајке који су страдали у великим прогонима хришћана за време цара Диоклецијана. Реч је о ранохришћанским мученицима за чије поштовање је везан велики број народних обичаја и веровања.

1595923556_Depositphotos_58362961_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Према предању, Света Јулита је била племићког рода, али је рано остала удовица, сама са својим новорођеним сином Кириком. Како је и сама била хришћанка, и дете је одмах крстила и од малена га учила вери.

Прочитајте још: Отац ПЉУНЕ МЛАДУ у лице и груди, а она оде, не окреће се, иначе се ПРЕТВАРА У КАМЕН Ово су најбизарнији обичаји на венчањима

Прича о Кирику и Јулити
Када је цар Диоклецијан наредио прогон хришћана, Јулита и Кирик су ухваћени и изведени пред судију. Како мајка није желела да се одрекне своје вере, судија јој, каже прича, узе дете и поче га миловати. Но, Кирик повика: “Ја сам хришћанин, пусти ме матери!” и поче рукама да гребе судију и отима се. Судија се расрди и тресне Кирика о земљу, а дете се скотрља низ степенице и умре. После многих мука и Јулита је убијена 304. године.

Један део моштију светих мученика Кирика и Јулите налазе се у Охриду у цркви Свете Богородице Болничке. Светим мученицима Кирику и Јулити посвећен је манастир Светих Кирика и Јулите, познат у народу и као манастир Свети Ћирик.

Налази се у близини села Смиловци код Димитровграда у епархији нишкој. Манастир је 1984.  проглашен за непокретно културно добро као споменик културе Републике Србије.

Прочитајте још: Жена је пропустила човека у реду у САМОПОСЛУЗИ - Није могла да верује како јој се ОДУЖИО!

Читава села и породице данас у Србији славе Светог Кирика и његову мајку Јулиту. Верује се да Свети Кирик/Ћирил штити од кожних болести, па се овог дана сви који имају здравствених проблема за кожом купају на изворима и рекама.

Свети мученици Кирик и Јулита Фото: Принтскрин / СПЦ

Народни обичаји и веровања

Слично, постоји прича да овај светац има власт над сунчевим зрацима и лечи. У неким сеоским крајевима Србије и данас постоји обичај склањања страшила са њива, јер данас нису потребна. Верује се да Свети Ћирил штити од птица грабљивица.

Како је ово, пре свега празник љубави мајке и детета, жене на данашњи дан треба да избегавају да грде и вичу на децу, јер ће верује се, у противном бити болесна преко године. Овог древног “правила” придржавају се и остали укућани, па је данас празник коме се малишани нарочито радују, јер ће им се испуњавати свака жеља.

Прочитајте још: ГЛЕДАМО И НЕ ВЕРУЈЕМО: Овај вешти артист шминком може да се трансформише у кога год пожели (ВИДЕО)

Зато, драге мајке, проведите овај дан са својим малишанима. Прошетајте са њима, играјте се и волите их – сви ћете бити срећнији!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas