· · Коментари: 0
КОРОНА

Прележали сте КОВИД? Доктор ПОПАДИЋ упозорава како препознати ПОСЛЕДИЦЕ по срце

Код готово 80 одсто пацијената који су прележали ковид установљено је да је корона вирус утицао на срчани мишић, а код око 60 одсто доказано запаљења срчаног мишића слабијег интензитета и без типичних последица,.

1607944812_Depositphotos_61615259_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

И аритмије су, такође, једна од могућих презентација или компликација ковид-инфекције, и чешће се јављају код хоспитализованих пацијената који имају тежу клиничку форму болести.

Прочитајте још: РУСКИ лекар Торсунов тврди: Лезите на време, у супротном – ваша ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ОПАДА

Срчани болесници опрез!
Он каже да су кардиоваскуларни пацијенти због епидемије у посебно тешком положају јер не могу имати своје уобичајене контроле, па је врло битно да редовно узимају терапију, редовно мере крвни притисак, воде рачуна о исхрани и буду физички активни.

Зато је, упозорава др Вишеслав Попадић, специјализант интерне медицине у Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса", од изузетног значаја да се не занемарују симптоми, како они уобичајени у склопу ковид-инфекције, тако и они који указују на проблеме са кардиоваскуларним системом - бол у грудима, гушење, кратак дах, слабости неког дела тела...

Гушење није увек корона, него и срце!

- Терапијски протоколи су већ прилично добро утврђени, имамо знатно веће искуство и боље резултате у лечењу у односу на период од пре неколико месеци, али је главни проблем хоспитализовати на време све пацијенте који то захтевају. Клиничка слика се брзо развија и потребно је, наглашавам, што је раније могуће започети лечење - каже др Попадић.

Прочитајте још: Руски травар ДМИТРИ: Мушкарци, не купујте скупе препарате, ОВА БИЉКА спречава ЋЕЛАВОСТ

Отежана могућност одласка на контроле надокнађује се онлајн саветовалиштима, које организује Удружење "Моја друга шанса", па пацијенти у директном разговору са лекарима могу да питају све што их занима. До сада је организовано 25 саветовалишта "Покуцај, ми смо ту", и настављају се сваког четвртка у 10 сати на истоименом јутјуб-каналу.

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Древни ЛЕК монаха са Свете Горе који "ДИЖЕ из МРТВИХ" (РЕЦЕПТ)

Примаријус др Тања Јозић, специјалиста интерне медицине, супспецијалиста и магистар кардиологије Ургентног центра КЦС, такође наглашава да су кардиоваскуларни болесници у условима ковид 19 пандемије двоструко угрожени.

Фото: Депозит

Сама кардиоваскуларна болест представља коморбидитет који негативно утиче на тежину клиничке слике, ток болести и њену прогнозу, тј преживљавање.

Поремећен је систем редовних контрола...

Са друге стране, усмереност већег дела здравственог система ка лечењу ковид болесника, као и разумљиви страх пацијената од могућег заражавања, пореметили су систем редовних контрола и праћења кардиолошких болесника, неопходан да би се спречиле или на време откриле могуће компликације постојећих болести.

Пкуцај, ми смо ту!

Нова реалност је наметнула развој алтернативних видова комуникације између лекара и пацијената, пре свега виртуелних.

Прочитајте још: Руски ИСЦЕЛИТЕЉ Голубовски: Кора нара решава ПОРЕМЕЋАЈЕ У ЦРЕВИМА

Она каже да је досадашње искуство са саветовалиштем "Покуцај, ми смо ту", показало не само едукативни, већ и практични значај, у смислу пружања конкретних терапијских савета, али и указивања на тегобе и симптоме који захтевају обавезан преглед лекара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.