Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САН

Премало сна може имати ове штетне последице на здравље

Сан је изузетно важан за наше здравље, зато задовољите своје дневне потребе за сном.

1617044899_Depositphotos_55534865_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Уколико премало спавате то може изазвати веома штетне последице по ваше здравље.

А ово су неке од њих:

Спора реакција

Мислите брзо! Једини је проблем што то не можете, а научници су открили како људи, који спавају у просеку шест сати на дан, имају мање више исте когнитивне способности, као људи који остају будни 48 сати.

Прочитајте још: Синдром Златокосе: Опасна болест која може да вас кошта живота

Другим речима, они имају врло споре когнитивне способности. Недостатак сна тако не утиче само на ваше краткорочно памћење, већ и на вашу способност да се усредсредите, што и најједноставније активности чини пуно тежима.

Љутња и бес

И док су ваше когнитивне способности споре, бесне реакције могле би брзо да испливају на површину. 

Наиме, недостатак сна чини емоционалне центре мозга и до 60 посто реактивнијима. Другим речима, то вас може спречити у томе да обрађујете своје осећаје и да реагујете на одговарајући начин, као одрасла особа.

Преједање

Ах, ти мали залогаји у поноћ... Када не одете да спавате на време, хормон грелин, који говори када сте гладни се повећава, док се смањује лептин, хормон који сигнализира када сте сити.

Прочитајте још: Три знака могу да покажу да вам је ИМУНИТЕТ УГРОЖЕН

Трошење новца

Сећате се дана када сте потрошили пола плате на оне прекрасне ципеле, које сте гледали недељама? 

За то можете окривити неиспаваност! Рад префронталног кортекса, подручја у мозгу које је одговорно за контролу импулса, озбиљно је нарушен када не спавамо довољно. Другим речима, поздравите лошу процену и деловање без размишљања о могућим последицама.

Брже старење

Беаутy слееп је врло важна ствар. Као прво, тако ћете ублажити/спречити настајање тамних колутова око очију и појаву нечистоћа на лицу, а спречићете и брже старење коже.

Када не спавамо довољно, наше тело отпушта кортизол, хормон стреса.

Прочитајте још: Зашто се чешете док сте под стресом? Истраживачи открили разлог

У већим количинама, кортизол разграђује колаген, протеин који чини нашу кожу глатком и затегнутом.

Депресија

Недавно истраживање открило је како људи, који спавају мање од шест сати на дан, имају и четири пута већу вероватноћу да ће ухватити прехладу, од оних који спавају седам до девет сати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas