Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОМО

Превентивни прегледи спасиће ваше срце!

Превенција је пола здравља

1625058696_Depositphotos_149260138_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Контролни прегледи су веома важни, нарочито у време ужурбаног начина живота какав данас већина води. 

Стрес, загађење, мањак времена, недовољна суплементација витаминима и пробиотицима, превише обавеза као и лоше животне навике остављају највише последица по ваше срце. 

Стопа срчаних обољења као и инфаркта све је већа и то чак и код младих особа. Ултразвук срца је веома важан део кардиолошког прегледа и ако га радите као што доктори препоручују макар једном годишње можете спречити настанак озбиљних обољења и оштећења срца, али и предупредити настанак инфаркта. 

Данас су прегледи попут ултразвука срца, каротида и колор доплера крвних судова ногу нешто што ће вам омогућити квалитетнији живот у будућности. 

Истраживали смо и за вас припремили кратак водич кроз ове прегледе, али и предности ових прегледа које су огромне. 

Ултразвук срца - Ехокадиографија

Ултразвук срца, односно ехокардиографија даје увид у стање вашег срца. 
Уз помоћ високо фреквентних звукова добија се јасна слика вашег срца. 
Кардиолог приликом прегледа ултразвуком може да посматра облик, величину и кретање срчаних мишића, функционалност срчаних комора и проток крви кроз срце. 

Ултразвук срца помаже вам да откријете све неправилности у раду срца, ожиљке од претходних инфекција или срчаног удара као и урођене срчане мане. 

Данас готово сваки кардиолошки преглед укључује и ултразвук срца са колор доплер налазом, јер је важност ове врсте прегледа огромна. 

Ултразвук са колор доплером пружа увид у сваки део срца и могућност да се посматра и уочи чак и најмања неправилност у раду срчаног мишића, али и промету крви кроз срце. 

Када је потребан ултразвук срца?

Ултразвук срца је важан део здравствене бриге о себи и својим ближњима, зато би свака одрасла особа након 35 године требала да ради ултразвук срца са колор доплером макар једном годишње. 

Осим тога, ултразвук срца обавезан је уколико осетите неке од следећих симптома:

  • недостатак даха
  • малаксалост и хроничан умор
  • отицање ногу и руку
  • убрзан или неправилан рад срца
  • хроничан кашаљ 
  • учестало ноћно мокрење
  • болови у грудима

Како изгледа ултразвук срца?

За сам преглед срца ултразвуком није вам потребна никаква претходна припрема и он траје обично од пола сата до 45 минута. 
Преглед почиње разговором са пацијентом након чега ће вас замолити да скинете одећу и накит како би отпочео ултразвук срца. 
На предео грудног коша наноси се посебни гел на воденој бази који омогућава бољи пренос слике и продирање звука до срца. 

Сам преглед је потпуно безболан и пријатан, једина непријатност може бити наношење гела, јер има благи хладни ефекат на кожу. 
Нема потребе да се плашите ултразвука срца он се ради рутински и заиста није ни најмање страшан. 

Ултразвук каротида

Ултразвук каротида изводи се код особа код којих постоји сумња на могућност настанка можданог удара или проблема са дотоком крви у мозак. 
Релација крви из срца у мозак је најважнија!

 
Наравно, ради се и превентивно ради спречавања појаве озбиљних стања. 

Сам преглед је безболан и траје око пола сата. 

Изводи се као и сваки други ултразвук уз помоћ сонде и гела. 
Каротиде се налазе на задњем делу врата и одговорне су за проток крви од срца до мозга. 

Због лоших животних навика и стреса све више људи има проблем са холестеролом, накупљањем плака и тромбозама. 
Све ово доводи до сужења каротида кроз које онда крв и важне материје много спорије долазе до мозга. 

Нажалост, ако се не примети на време може доћи до можданог удара. 
Зато је ултразвук каротида пођеднако важан као и ултразвук срца, јер вам може помоћи у раном детектовању проблема који оставља трајне и веома тешке последице. 

Колор доплер крвних судова руку и ногу

Колор доплер је део ултразвучног прегледа који показује проток крви кроз крвне судове у овом случају крвне судове ногу. 

Зашто је то важно? 

Најчешћи узроци срчаног и можданог удара управо су закрчење или проширење крвних судова као и појава тромба у крвним судовима који воде до ових најважнијих органа људског тела. 

Колор доплер ултразвук ногу је потпуно безболна и неинвазивна метода којом се посматрају крвни судови доњих екстремитета. 

Посматрањем крвних судова ногу могу се приметити различите промене у крвним судовима попут проширења (анеуризме), сужења , тромбозе (делимична и потпуна закрчења крвних судова услед тромба), сужења крвних судова ( услед наслага и плакова). 
Колор доплер ногу ради се када су присутни неки од следећих симптома:

  • отицање ногу
  • бол у ногама
  • дијабетес
  • повишен крвни притисак
  • проширене вене

Проблеми са венском циркулацијом у ногама најчешће се манифестују кроз дуготрајно отицање ногу и промене на кожи у виду модрица и изражених вена. 

Лекари обично препоручују колор доплер ногу када пацијент показује знакове да је можда дошло до следећих обољења:

  • артеросклероза - сужење и стврдњавање вена које доводе крв у екстремитете
  • васкуларни тумори на ногама
  • површински тромбофлебитис - запаљење крвних судова услед крвног угрушка на површинским венама одмах испод коже
  • дубока венска тромбоза - угрушак који настаје дубоко у крвним судовима најчешће у пределу ногу и кукова
  • облитеранс тхромбоангиитис  - ретка болест која се манифестује упаљеним и отеченим крвним судовима стопала и шака

Како би цео ваш организам могао да функционише како треба потребно је да ваши крвни судови буду у добром стању.

 Алкохол, пушење и брза храна најчешћи су узрок настајања проблема са крвним судовима који даље доводе и до озбиљнијих проблема са срцем и мозгом. 

Ултразвук са колор доплером срца, каротида и крвних судова ногу које урадите на време, могу спречите настанак трајних и опасних последица по ваше здравље!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas