· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

ПРИНЦЕЗА ОД ДЕДИЊА: Живот је скривала од јавности, а онда је уследила мистериозна смрт (ВИДЕО)

Њен приватан живот годинама је интригирао домаћу јавност

1624287416_stjuardesa.jpg
Фото: YоуТубе принтсцреен

Иако јој је позиција коју је заузимао њен отац омогућавала да живот проведе “под стакленим звоном” и у строгој тајности Мирјана је чезнула за светлима позорнице и уместо тога дане проводила на журкама и окружена познатим фацама Београда 80-их година. На крају, стигла ју је трагедија…

Прочитајте још: ПАГАНИ и ДРУИДИ окупирали Стоунхенџ: Мистична прослава почетка лета! (ФОТО/ВИДЕО)

Њен животни пут могао је бити посут ружама. Рођена као ћерка познатог југословенског политичара и народног хероја Цвијетина Мијатовића и глумице Сибине Мијатовић, Мирјана Мијатовић у детињству је имала све што је пожелела. Ипак, на крају као да није успела да побегне трагедијама које су је пратиле куда год да је кренула.

Рођена је у Љубљани 1961. Када јој је било 9 година њена мајка је погинула у саобраћајној несрећи остављајући осим Мире и њему млађу сестру Мају која је била тек четворогодишњакиња. Њихов отац се након тога оженио познатом глумицом Миром Ступицом, а након што је изабран за функцију председника Председништва СФРЈ (другог после Тита) приватност породице почела је да се држи у строгој тајности.

Мијатовићи су се преселили у вилу на Дедињу и није много прошло, а Мирјана и Маја су добиле надимак који ће их пратити до краја живота - Принцезе од Дедиња.

Принцезе од Дедиња

Девојке су одрастале окружене свом могућом пажњом. Биле су лепе, паметне, духовите и богате и ускоро су око себе окупиле велики број пријатеља. Мира је нарочито уживала у прављењу журки и вили на Дедињу на којима су биле све важније “градске фаце” Београда 80-их година - Милан Младеновић, Бојан Печар, Душан Герзић Гера, Беби Дол, Маргита Стефановић, сестре Удовички, Соња Савић…

- Правиле су журке, а чувала их мурија. Можеш мислити какве су онда биле те журке. Долазиле би све градске фаце - испричао је годинама касније музичар и Мирин пријатељ Миливоје Петровић – Мишко Плави.

Нажалост, са друштвом тих година стигла је и - дрога.

- Миру памтим као девојку са изузетним осмехом и много енергије. По облику главе и по фризури ме је подсећала на Аву Гарднер. Знам је из здраве фазе. Кад је пала на дроге, избегавала је да долази. Чули смо се телефоном. Није смела да ме гледа у очи. Маја је била непредвидива девојка. Мира је била мирнија. Можда је то њихово понашање било програмско, да би се реванширале оцу. Не могу то да тврдим. Деца 80-их су програмски била навучена на дрогу -  изјавио је једном Петар Пеца Поповић, познати новинар и рок критичар.

Принцеза пева

Време је пролазило и обе сестре су заокрачиле у уметничке воде. Маја се бавила глумом и била је водитељ емисије “Недељно поподне” на тадашњој ТВ Сарајево, а једно време је глумила у неколико позоришних представа у Народном позоришту у Сарајеву.

Мира је са Бојаном Печаром 1981. основала новоталасни бенд ВИА Талас. У прво време поред њих чланови су били и Мирина другарица Борјана Булајић, сликар Душан Герзић Гера и музичар Мишко Плави. 

Ћеркине музичке склоности охрабривао је и њен отац.

- Свирали смо у подруму Мирине виле. Тачно изнад подрума је био кабинет њеног оца. Једном приликом Цвијетин улази код нас и каже: “Децо, извините, можете ли само мало да застанете, имам горе Брежњева на вези. Мени жао да вас прекидам, али немојте барем с тим чинелама да ударате, то ме прекида. По бубњевима можете. То ми не смета”. Онда ми мало сачекамо и наставимо да свирамо - сећао се касније Мишко Плави.

Група је имала неколико значајних свирки по Београду и постала умерено позната нарочито у младалачким круговима. Након што је неки чланови напустили наставила је да функционише под именом Талас. 

Године 1983. снимили су албум “Перфектан дан за банана рибе”. Најпознатија песма са тог албума је песма “Сама”, која је била хит широм Југославије. Коришћена је и у култном филму Светислава Бате Прелића “Шећерна водица”.

Међутим, већ 1984. Бојан Печар је прешао у групу Екатарина Велика, Талас се распао, а Мирјана је наставила да живи својим бурним животом. Најчешће сте је могли видети у београдском клубу “Академија”, а једно време је са тадашњим дечком живела и у Емиратима. 

Тужан крај

Мирјана Мијатовић умрла је 1991. када јој је било само 30 година. Да трагедија буде већа, и њена сестра Маја преминула је исте године, свега неколико месеци касније. Како, када и од чега - и данас се само нагађа.

- Кад је била болесна, Мира је избегавала да се јавља јер ју је било срамота. Не смем да помислим како изгледа тај прелаз од девојке око које се врти цео свет до девојке које сви избегавају. Страшна је помисао да је увек морала да има одређену количину новца код себе да би купила дрогу. Мислим да ју је пре Маја навукла него обратно. Маја је била радозналија, дрчнија. Тај сегмент су криле од мене јер их је било срамота. Биле су лепо васпитане и било их је срамота да им видите слабост. Побегле су од нас да не бисмо видели како се урушавају. Кад је Мира умрла нико није знао. Сазнали смо касније, а много касније смо сазнали да је умрла и Маја. То је била државна брука. Да дозволиш да умру обе ћерке председника државе – тврди Поповић.

Иако ће већина која се сећа сестара Мијатовић данас рећи да су највероватније умрла од предозирања, то званично никада није потврђено. 

Прочитајте још: Ово питање милијардер поставља на разговору за посао: Да ли бисте знали одговор? (ВИДЕО)

 

Две године након трагедије умро је и Цвијетин Мијатовић. Данас читава породица почива заједно у гробници на Новом гробљу у Београду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.