Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Принципи по којима ДЕТЕ УЧИ ДА ЧИТА: За неколико дана може да савлада ову вештину

Дете може сасвим само да научи да чита и то без помоћи родитеља или учитеља

1610467276_Depositphotos_163603048_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

У нашој култури влада опште уверење да децу неко мора учити читању. Наука стално покушава да пронађе најбољи начин да се деца уче читању. Томови и томови стручне литературе су посвећени овој теми. Прави ратови вођени су између заступника различитих теорија у погледу најбољег начина да се деца уче читању.

Прочитајте још: Импулсивни су, поводљиви и наивни: Ове ствари МОРАТЕ да научите тинејџера

Све у свему, испоставља се да је научити дете да чита компликована ствар. Осим васпитача и учитеља, и од родитеља се очекује да помогну у том процесу. Читава индустрија помоћних материјала за учење читања развила се у ове сврхе – интерактивни компјутерски програми, видео лекције, научно конципирани приручници за учење слова.

Мотивисано дете веома брзо може постати добар читач
Ако дете годинама скоро да не напредује у читању, а онда се наједном заинтересује за читање, може га савладати за буквално неколико дана.

Проучавајући начине на који деца самостало уче да читају у Садбери Вели школи, развојни психолог Питер Греј са Бостонског колеџа издвојио је 7 принципа на основу којих можемо разумети самостално учење читања код деце:

Не постоји прави нити најбољи узраст за учење читања.

Дете које прва слова научи тек са 8 година са 14 може читати на стотине књига годишње и освајати књижевне награде.

Притисак на дете да вежба читање може произвести контраефекат.

Оно што би требало да буде забавно искуство, може се успед притиска родитеља смучити детету и одбити га од књиге.

Фото: Депосит

Деца науче да читају онда када им ова вештина постане на неки начин вредна

Исто као што деца науче да говоре јер од те способности имају користи, научиће и да читају ако увиде корист из ове вештине. Ако их занима шта се дешава у следећем поглављу књиге, а мама нема времена да им чита, или им се једу колачи по рецету из кувара а нико неће да им их направи, ођедном ће вештина читања имати смисла и дете ће природно осетити порив да је савлада.

Нека деца прво се заинтересују за писање, а тек онда за читање
Нека деца пожеле да науче да пишу како би се изразила кроз писану реч – цртеж обогаћен текстом, песму, стрип, како би пронашла игрицу на компјутеру или написала поруку на цедуљи у игри. Таква деца кроз учење писања аутоматски постају и читачи.

Прочитајте још: Несвесно уништавате самопоуздање детета: Ових 5 реченица одмах престаните да изговарате!

Као и многе друге вештине, читање се учи у друшву, кроз заједничке активности

У школама конципираним по Садбери моделу, многа деца науче да читају кроз играње са децом других узрасних група. Када се читачи и нечитачи играју заједно, деца уче слова како би могла успешно да учествују у игри.

Процес учења читања нема предвидив ток

Због тога детету није потребно да га усмеравате, већ само да му помажете када ту помоћ затражи, и онако како је затражи. Не вршите притисак, слушајте дете и одговорите на његова питања али не пружајте му више него што је тражило, јер ће у супротном – престати да пита.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas