· · Коментари: 0
САВЕТИ

Припремите тело и ум за хладне дане

Многима је зима омиљено годишње доба

1607707598_Depositphotos_20401343_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Зима доноси многе промене због чега је потребно своје тело припремити на адекватне начине. Да бисте је дочекали спремни, потребно је пар начина који ће вам помоћи да припремите своје тело и ум.

Прочитајте још: Да ли вам је стомак превелик за грађу тела? Откријте помоћу овога!

Вежбање и дисање

Није лето једино време у току године када би требало да будемо у форми – било би најбоље када би форму одржавали током целе године, а да бисте то учинили преко зиме – потребно је да радите лагане вежбе од којих се нећете превише умарати и знојити.

 

 

Фото: деспоситос

Умереним вежбањем током зиме одржавате имунитет јаким, што је веома важно у току сезоне грипа, вируса и прехлада. Тренинг не би смео да буде превише напоран јер је наш организам током зиме оптерећен тешком храном и калоријама које уносимо, а и када је напољу хладније трошимо више енергије, па нема потребе да и тренинг буде превише захтеван.

Како би организму уштедели енергију која је потребна да се одржава одговарајућа температура тела требало би као још једну активност током зиме увести и медитацију или барем покушати да уз дубоко дисање умирите тело и повратите стабилност. И шетња у природи може бити нека врста медитације јер ће деловати умирујуће на нервни систем.

Више сна

Током зиме дани су знанто краћи, а ноћ стиже много раније, па би требало да испратите ове промене у природи – и да легнете раније, односно да више спавате. Исто као што је и природа успавана, тако је и нашем телу потребно више сна како би функционисало на прави начин током хладнијег периода у години.

Јача, топла храна

Зима диктира и потребу за другачијим начином исхране, па је тако пожељно да зими храна коју једете буде кувана или печена, односно да једете топлу храну, а акценат би требало да буде на поврћу као што је кељ, блитва, кромпир, бундева, прокељ, купус, репа, цвекла. Као зимска храна препоручује се благо препечена телетина и јагњетина, а када су зачини у питању – најбољи су ђумбир, чили или цимет који повољно утичу на варење у сезони славља, а њих поред оброка можете стављати и у чај.

Прочитајте још: ВЕЖБЕ ЗА НОГЕ које можете да радите и седећи на КАНЦЕЛАРИЈСКОЈ СТОЛИЦИ (ВИДЕО)

Утопљавање

Све ниже температуре напољу подразумевају да ћете се облачити топлије како би сачували своје здравље. Најважније је да утоплите врат и стопала, а осим адекватном одећом, своје тело можете угрејати неким укусним топлим напитком. С обзиром на то да је током зиме потребно уносити већу количину течности – па чак и до две литре, најбоље би било да конзумирате што више чајева који, осим што су веома укусни, имају и лековито дејство на наш организам.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.