· · Коментари: 0
МИСТЕРИЈЕ

Пронађена плоча са авиона Амелије Ерхарт, али не тамо где је нестала!

Амелија Ехарт, њен навигатор Фред Нунан и остаци авиона званично никада нису пронађени, бар до сада.

1619611311_Amelia.png
Фото: Треће око

Амелија Ехарт је прва жена која која је сама прелетела Атлантик, маја 1932. године, а онда је пожелела да прелети Земљу по дужини екватора.

Прочитајте још: Ушли смо у НАЈЈЕЗИВИЈУ зграду Србије и ШОКИРАНИ смо оним што смо ВИДЕЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

Први покушај, марта 1937, прекинут је на Хавајима већ приликом узлетања, а онда је поново кренула, 21. маја исте године, из Мајамија. Прешла је три четвртине пута (са паузама у Бразилу, Западној Африци, Калкути и Рангуну (данашњи Мјанмар), и 2. јула је полетела из Лае у Новог Гвинеји.

Фото: Пиксабеј
У потрази је учествовало 64 авиона и 8 бродова!

Требало је да још једном слети, на острво Холанд на Пафицику, због сипања горива и одмора пре завршне фазе, али - тамо никада није стигла. После неколико позива у помоћ радио-везом губи јој се сваки траг. У потрази је учествовало чак 64 авиона и 8 ратних бродова америчке војске.

Прочитајте још: После 735 ГОДИНА: Среле су се ТРИ ПЛАНЕТЕ, стари свет ће се распасти и у ДЕЦЕМБРУ почиње НОВИ ПОРЕДАК

Међутим, неки људи нису одустајали. Ричард Гилеспи, који је био на челу међународне групе која се бавила историјом авијације, још је 1991, на острву Никумароро, 480 километара од Холанда пронашао алуминијумску плочу за коју је сматрао да је део авиона славне авијатичарке. Да ли је његова претпоставка тачна - или није - можда ће се тек сада сазнати. Истраживачи са Универзитета Пенсилваније одлучили су да ово испитају.

На острв у Никумароро је пронађена плоча!

- У почетку сам био помало сумњичав - признаје Кенан Унлу, професор нуклеарног инжењерства. Већ је утврђено да је плоча исечена секиром по ивицама, осим једне стране која је "више пута савијана" да би се откинула од "извора".

Нестала у рају Фото: Пиксабеј

Испаљивање снопова неурона из нуклеарног реактора Бризел требало би да открије све карактеристике панела. Ако је питању "обичан" алуминијум, неутрони ће пролазитиили "чисто". Али, ако било који молекул садржи угљеник или водоник на површини - неутрони би били "распршени". Образац расејаних неутрона формирао би слику корала (или другог материјала).

Прочитајте још: Људи ХРЛЕ у ово место у СРБИЈИ: Долазе да ИЗЛЕЧЕ очи, а на истом месту се могу наћи и Бог и ђаво! (ФОТО/ВИДЕО)

Велси Фреј, директор Центра за нуклеарна истраживања на Универзитету Калифорније у Дејвису, такође је са својим тимом укључен у пројекат. Он је изјавио да ће анализа вероватно открити занимљиве карактеристике алуминијумског лима које би могле помоци да се он повеже са авионом Ерхартове или - да се та веза оповргне. Али, по њему, мало је вероватно да ће то бити коначан доказ да је алуминијум потекао управо одатле.

Једини доказ је авион и серијски број...

- Да ли ће добити информације у којој је ери тај метал био произведен? Највероватније хоће. Хоће ли моћи да га вежу за авион Амелије Еархарт? Вероватно не - каже Фреј.

Ипак, једини прави доказ да је у заиста у питању конкретан авион био би да се овом методом "оцрта" серијски број који је можда скривен органском материјом, попут корала. "Али, за тако нешто било би потребно много среће" - каже др Фреј.

Прочитајте још: Овде се пред КОСОВСКИ БОЈ причестио ЦАР ЛАЗАР и тог тренутка се десило ЧУДО које траје до ДАНАС (ФОТО)

У плану је коришћење још једне сродне технике - анализе активације неутрона, како би био прецизно одређен хемијски састав материјала. Ако би се испоставило да је у питању легура које развијена пре Другог светског рата - онда се може радити о авиону Амелије Ехарт.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.