Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Ножеви

Проверавајући квалитет различитих ножева, били смо груби, брутални и некоректни, а Хантер је доказао да је - НЕУНИШТИВ

Три радна монолитна ножа, Боуви, Сурвајвалист и Хантер допуњују „жилаву шесторку“ серије Дроп Форгед

CS.jpg
цолд-стеел Нинослав ТРИФУНОВИЋ
Oglas

Заједничко за све Колд Стилове ножеве из серије Дроп Форгед је израда откивањем из једног комада челика 52100, "одсуство" ручица, заштита челика тефлонским премазима и Секјурекс пластична футрола. Наравно, постоје и нека одступања или боље рећи допуне.


Први нож који представљамо може апсолутно да се сврста и у борбене. У питању је модел Боуви са својим врло препознатљивим сечивом. Захваљујући дршци која има благо закривљење у континуитету и сечиву са тзв. клип поинт врхом, нож се чини посебно подесним за убадање противника. Ипак, због типа сечива, могуће га је користити и приликом боравка у природи и слично. Захваљујући равно откованом и брушеном сечиву, дебелом пет а дугом око 170 мм, које креће од самих леђа, добијате нож који сјајно сече.

 Боуви је прелазни модел између радних и борбених ножева

Прочитајте још: Како направити фиксне ножеве, ниске цене, али високог квалитета и употребљивости? Одговор је - ДРОП ФОРГЕД

За разлику од бодежа из серије Дроп Форгед, овај модел је добио и додатни заштитни премаз златне мат боје. Планирано је да се уради и у сребрној мат боји, али још нисмо видели такве примерке. Футрола је од Секјурекса и нема Улти клип закачку, већ традиционалну петљу за постављање на каиш. Наравно, поред трења, нож у футроли задржава и уобичајени каишић са дрикером.

Одличне особине "Опстанџије"

Наредни представник боувиие ножева из серијала је Сурвајвалист. Иоле упућеним у производни програм калифорнијских ножара, биће очигледно на први поглед да је као узор послужио чувени модел Рекон Скаут. По мишљењу многих, па и аутора, овај модел је најлепши и најупотребљивији велики боуви нож из "Колд Стилове" продукције. Ипак, цена модела од ламинатног челика је прилично папрена (поготово за нас).

 Највећи нож у серији  Сурвајвалист са додатним ручицама које омогућавају удобније руковање

Постоји и јефитинија верзија од СК-5 или О-1 челика и гуменом дршком, али и она кошта око 150-200 долара. За оне са скромнијим буџетом и даље превисока цена, зар не? Зато је на тржиште избачен модел Сурвајвалиста који има сечиво идентичне дужине (20 цм) и облика, урађен од "квалитетнијег" челика и са ценом која се креће између 70 до нешто више од 100 долара.

У питању је дефинитивно велики нож на којег би требало обратити пажњу. Они који траже велики теренски нож одличних механичких особина, то имају у овом "Опстанџији". Посебно је за похвалу и то што је произвођач опционо понудио додатне дршке које се могу ставити ради удобнијег хвата. Апсолутно препоручујемо њихову употребу или неких које сами израдите, јер дужи рад поменутим ножем није пријатна работа са голом дршком и без рукавица. Футрола је урађена у већ поменутом маниру, као код модела Боуви.

Практично несаломив

И на крају баладе долази ауторов апсолутни фаворит, када је реч о Дроп форгед моделима. У питању је модел Хантер, а као што само име каже, ради се о одличном ловачком ножу. Али, име зна и да завара. На пример, Ловац је сјајан нож за комплетну аутдор популацију. Сечиво је окаљено на оптималних 58-59 Роквела, дуго је 10 цм, док дршка има око 12 цм. Дебљина сечива је пет милиметара, што би се на први поглед могло чинити мало предебелим, поготово онима који форсирају дебљине од три до четири милиметра. Ипак, захваљујући врло широком, равно брушеном сечиву, добијате практично несаломив нож који сече као мач Дарта Вејдера.

Величина дршке код Хантера омогућава разне модификације хвата

Приликом писања серијала о преживљавању, пред нож смо стављали најразличитије задатке и служио нам је за све и свашта. Често смо се према њему опходили крајње брутално и некоректно, као што никада не би према ножу, а све проверавајући квалитет и карактериситке. И знате шта? Ловац је положио тестове без проблема. Сечиво долази фабрички наоштрено да брије, а захваљујући томе што има мало прелазно растојање између сечива и дршке, лако се преноси сила приликом сечења конопца или дељања дрвета. Са сечивом окренутим према корену палца и кажипрста, такође добијамо релативно удобан хват и добру контролу. Захваљујући неуобичајено шпицастом сечиву, могуће је одрадити и неке врло прецизне резове самим врхом.

Препорука – дорада дршке

Истина је да захваљујући дебелом сечиву Хунтер није савршен избор за рад у кухињи (мада сигурно може послужити), али знајте да вас неће издати када вам буде потребан у природи. Заштићен је отпорним сивим тефлонским премазом, који генерално није ни потребан већини озбиљнијих корисника. Поред постојеће пластичне, у продаји је и дубока кожна футрола скандинавског типа. Лично, наше преференце су за овај потоњи модел, али сваком своје, зар не?

Старији модели су без ручица, које су сада стандардни део понуде

Једина потенцијална замерка на комплетну серију, или барем неке њене делове био би тип монолитне дршке. Иако је више-мање прихватљив, далеко је од пожељног за дужи и озбиљнији рад. Ипак, ово је цена која је морала да се плати да би се оборила она друга - цена коштања, те да би ножеви били доступни најширој корисничкој популацији. Већина њих је задовољна додатним омотавањем дршке паракордом или неким сличним материјалом.

Прочитајте још: Адреналински изазов - у лов на афричког бивола пушком скромне кинетичке енергије

Ипак, мислимо да би неки од верзиранијих корисника требало да одради корице, од дрвета, микарте или можда од слагане коже. Истина је да је ово последње компликованији посао и да се потенцијално слаби конструкција, али за иоле нормалног корисника ножа, то не представља никакав проблем.
Верујемо да ће ово краће представљање бити од користи многима који размишљају о набавци квалитетног, а јефтиног ножа. Па још ако неко од њих има талента и воље за дорађивањем дршке, то ће онда засигурно да буде пун погодак!

Фото: Колд Стил промо

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas