Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Прсте к себи: Ових 8 делова тела не смемо дирати рукама

Знате онај осећај када вам кажу не дирај лице, не цеди бубуљице... Е па, послушајте све оне који вас овако саветују. А послушајте и нас и сазнајте које још делове тела не би требало да дирате, осим лица и због чега.

1616601305_Depositphotos_100576108_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Понекад руке као да имају своје властите мисли: лутају по лицу и врату, додирују случајне предмете на столовима на послу, као и кваке или ограде на којима је велики број бактерија. Али руке су пуне бактерија, а додиривањем одређених делова тела можемо подстаћи одређене инфекције или штавише повећати број тих бактерија.  

Ово су делови тела које не би требало да дирамо:

1. Лице

Будући да су руке пуне бактерија, додиривањем лица преносимо их на ту осетљиву кожу. И не само то, тако преносимо и алергене и прљавштину са руку. На тај начин прљамо кожу лица и утичемо на целокупно здравље, објаснила је др Ава Шамбан.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Пече вас језик: Није безазлено, ево зашто би требало да посетите лекара

2. Уста

Између трећине и четвртине бактерија у телу пренесе се са прстију на уста, открило је истраживање објављено у Јоурнал оф Апплиед Мицробиологy. Најчешће људи уста додирују током читања или писања, а тих навика би се требало решити.

3. Отворене ране на телу

Будући да су руке пуне бактерија и алергена, дирање отворених рана је јако лоша идеја. Ако имате фластер или газу који треба да промените, пре тога оперите руке.

Прочитајте још: 

4. Носна шупљина

Сама носна шупљина има пуно добрих бактерија, али гурањем прстију у нос у њу преносимо непознате бактерије на то подручје. То може изазвати инфекције и лоше утицати на "домаће" бактерије, објаснила је др Зара Пател.

5. Стражњица

Стражњица је место на којој је често присутна Ешерихија коли и друге нимало безазлене бактерије. Након било каквог приближавања руку позадини, обавезно добро оперите руке.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Овај потез може СПАСИТИ детету живот! Ако му нешто упадне у нос, урадите ОВО! (ВИДЕО)

6. Очи

Коњунктивитис (упала очне спојнице) је директна последица преноса вируса и бактерија у око. Очи су саме по себи јако осетљиве, као и кожа око очију, па је најбоље да, чак и у случају јаког свраба, пробате да што мање додирујете очи.

7. Унутрашњост уха

Уши су, највећим делом систем који се сам чисти, а гурање прстију или било каквих других оштрих ствари у ухо може изазвати оштећење деликатне унутрашњости уха и изазвати инфекцију.

Прочитајте још: Да ли сте се питали зашто минђуше СМРДЕ када их скинете? Одговор вам се неће нимало свидети!

8. Испод ноктију

Подручје испод ноктију има чак два пута више бактерија него било који други део руке. Оно је изврсно место за ширење бактерија, будући да класично прање руку сапуном не може у потпуности уклонити све нечистоће.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas