· · Коментари: 0
КУЧНО ЦВЕЋЕ

ПРВА ПОМОЋ за орхидеју: Маказе и СТИРОПОР

Често се дешава да орхидеја из необјашњивих разлога почне да вене, пропада...

1599473110_orchid-3097458_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Ни једно друго цвеће није деликатно и каприциозно као орхидеја. Упутства за њену неку су врло јасна и једноставна, али веома често умру...

Постоји много поносних власника орхидеја и још више несрећних! Радите све шта треба и оне, једноставно, умру. Заливате је у посуди са водом, али није задовољна. Има јутарње светло, али није јој довољно.

Фото:Youtube/ screenshot
Randy M Harris

Прочитајте још: Цвеће се ПОЛОМИЛО? Одлично! Направите ВОДЕНУ башту (ФОТО)

Уколико примећујете да је корен сув, беживотан, али и да је гњецав, мекан - орхидеја је готова.

Извадите орхидеју из провидне саксије.

Прегледајте корење, све што је суво или гњило исеците.

Уколико је корен веома запуштен исеците оштрим маказама стабљику. Штапићем очистите корен и уклоните сву земљу док не стигнете до здравих, белих коренчића.

Очистите све суве и гњиле коренчиће, оставите само беле.
Баците земљу Фото:Youtube/ screenshot Randy M Harris

Припремите супстрат за орхидеје од борове коре, стиропора, камене вуне, корена папрати. Важноп је да супстрат буде веома грануласт да би се корење лепо сместило и да буде добро пропусан. Ређајте једно за другим: стиропор, кору и остало. Сместите орхидеју па допуните саксију.

Одозго ставите суву маховину.

У широј посуди у мекој води помешајте прихрану. Ставите орхидеју у ту посуду.

Када се маховина натопи и постане мокра - орхидеја се напила воде и може да је извадите.

Прочитајте још: Направите ЧАРОБНУ ШУМУ и маховину у облику ПОЛУМЕСЕЦА

Код орхидеја све траје дуго и полако. Потребно јер, најмање месец-два да се орхидеја опорави.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.