Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Прву руску владарку која је примила хришћанство, историја памти по СУРОВОСТИ: Да би осветила мужа спалила је пола града!

Она, када су јој убили супруга, није имала ни трунку милости.

Oglas

За кнеза Игора и кнегињу Олгу причали су да су најлепши пар Русије. Он је био моћан и славан владар познат као способан војсковођа и мудар монарх. Она је у народу била позната једноставно као - прекрасна.

Прочитајте још: Оне су биле храбре и покренуле су борбу: Данас га обележавамо 8. марта, а да ли знате ког датума је првобитно био Дан жена?

Живели су средином 10. века, а њихова љубав већ тада је била позната широм земље.

А онда је кнежевски пар погодила незамислива трагедија. Године 914. Игор је ратовао са словенским племеном Древљани, које је победио и наложио им да му у будућности плаћају данак. Они су иницијално пристали, али су вероватно још тада кренули да кују заверу како би се осветили освајачу.

Прочитајте још: Кристина (18) направила ЛАЖНУ страницу на интернету: Док се жене претварају да купују ствари, полиција о њима сазнаје ЈЕЗИВУ истину (ВИДЕО)

Прилика за то указала се након неуспешног ратовања Игора против Византије. У јесен 945. Игор је отишао код Древљана да узме данак. Византијски хроничар Лав Ђакон забележио је да су га они испрва лепо примили, а онда на превару заробили. Хроничар је забележио и кнежеву погибију - за ноге су му везали тешка дрва и онда га раскомадали.

Удовица са планом за освету

Олга је била неутешна. Не само да је остала без љубави и великог заштитника већ је по смрти мужа постала и регент Игоровом наследнику и свом трогодишњем сину Свјатославу.

Њена туга због губитка супруга и бес због начина на који је умро временом нису јењавали. Напротив! У народу је почело да се прича да кнегињи нико не сме ни да помене брак или да би могла понов да се уда. Ко год би донео такав предлог завршавао би погубљен.

Ко год би јој споменуо брак био би погубљен!

Олга је владала челичном руком и није дозвољавала никаква мешања у државне послове, а ни у њен лични живот. А онда је од Древљана стигла невероватна понуда…

Освета се кује хладна

У писму стиглом на двор Древљани су наводили како је њен супруг Игор био тиранин и како су морали да га се ослободе. Са друге стране, она је за њих мудра и поштена владарка против које се неће бунити већ желе да је имају на својој страни.

Зато предлажу да се Олга уда за њиховог кнеза Мала и тако учврсте савез.

Изасланике Древљана који су се усудили изигравати Купидоне Олга је живе закопала! Ипак, за Мала који се усудио да јој предложи брак имала је још страшнији план.

Послала му је поруку да пристаје да се уда за њега, али да он прво мора да пошаље своје највише сараднике у Кијев да се упознају са будућим поданицима и њу поведу на свадбу.

Мал је пристао, а Олга је испочетка госте лепо примила. Била је весела и дивно их је угостила и након гозбе понудила им да уживају у термама (што је био обичај након обедовања у оно време). Ништа не слутећи Древљани су прихватили понуду и потпуно се опустили.

Смислила је добру освету!

Олга је тада наложила да се сауне затворе и све их живе спалила!

Потом је кренула ка "веренику", али не као млада већ освајачица! Покренула је велики поход на обезглављене Древљане и освојила њихову целу њихову земљу.

Прочитајте још: Због ње је и чувени воз каснио: Српску хероину Милунку Савић чекао Оријент експрес како би кренули на пут

Легенда каже да је онда наредила да су обавезни да јој данак плаћају у птицама. Они су је послушали и предали јој све птице које су могли да нађу, а Олга је свакој привезала комад тканине умочен у сумпор. Када се спустила ноћ и Древљани упалили бакље због светла Олга је пустила птице ка њима.

Спалила је читав град. Милост није показала никоме!

Владала све до пунолетства сина

Кнегиња Олга владала је све до пунолетства сина показавши се као изузетно способна. Године 957. дошла је у Цариград где се крстила узевши име Јелена, по првој хришћанској царици, мајци Константина Великог. Тако је постала прва руска владарка која је примила хришћанство.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas