· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Психолог Мијалковић упозорава да је ШКОЛОВАЊЕ постало површно, али је НАЈУГРОЖЕНИЈА једна генерација

Нови модел наставе "на даљину", због епидемије ковида 19, децу је потпуно избацио из уобичајеног распореда.

1620118383_Depositphotos_66633097_xl-2015.jpg
Фото: Депозит

Многима је било тешко, посебно онима који имају тешкоће у учењу или развојне сметње. Њима су промене пореметиле процес учења. Код старијих основаца јавили су се проблеми са пажњом у праћењу наставе.

Прочитајте још: Са цветићима, штрасом... Маска као УКРАС лица (ФОТО)

На ове проблеме и ситуације са којима се суочавају ђаци упозорава дечји психолог Гордана Мијалковић Стојиљковић. Реч је о последицама у одрастању генерација, којима је корона у великој мери сузила могућност за социјализацију и идентификовање са вршњацима, и укинула најважнију ђачку институцију - велики одмор.

Најуплашенији су осмаци, али и родитељи!

- У последње време помоћ траже нарочито родитељи осмака, који су и сами анксиозни и уплашени, баш као и њихова деца, збуњена због целе ситуације и нејасне будућности - каже наша саговорница.

Стално су на распусту
- Многе је све фрустрирало, па су реаговали повлачењем, отпором, избегавањем или одлагањем обавеза. Променио се осећај за време. Када иду сваког другог дана или сваке друге недеље у школу, осећају се као да су на распусту, па се тако и понашају. Редовно похађање наставе је тренинг који ментални апарат држи активним и одржава рутину.

Какве последице је створила немогућност комуникације?

Све је површно од школе до пријатестава и односа

- Комуникација је пренета на друштвене мреже, што је довело до тога да деци и адолесцентима контакти постану површнији, јер немају могућност да заједнички доживљавају нова искуства. "Онлајн" учење их је окренуло још више телефонима и рачунарима. Време које проведу пред мониторима мери се двоцифреним бројем сати.

Прочитајте још: Постоје ТРИ кључне реченице које треба да кажете детету да би постало ГЕНИЈЕ

Добили смо и нови модел праћења наставе: с једне стране су "онлајн" и прате час, а паралелно с тим играју игрицу на мрежи. Недостатак живе комуникације и непосредан разговор са наставником смањује ниво заинтересованости и ниво пренетог знања - каже психолог.

Деца у усамљена Фото: Пексел

Присуство короне и бриге за сопствено и здравље родитеља код одређеног броја деце појачали су страхове.

Прочитајте још: Исланд је нашао начин да смањи наркоманију код тинејџера за 40 ОДСТО, може ли Србија да препише МОДЕЛ?

- У неким стварима су регредирали и поново се везали за родитеље, престало је осамостаљивање. Ствари које су развојно завршили, поново су се активирале: сепарациона анксиозност, тј. страх од одвајања, страх од смрти, ноћни страхови, страх од неуспеха... Присутна је апатија, уз безвољност, недостатак мотивације, па и депресивност. Ипак, највећи проблем је неефикасност у школи, која значајно нарушава самопоуздање деце у различитим областима - каже Мијалковић-Стојиљковић.

Ко се највише плаши?
- Страх се чешће појављује тамо где је присутна анксиозна реакција родитеља. Чак и где није било болести, уколико су родитељи присуство короне доживели као угрожавајуће, повукли се и прекинули контакте, деци се нарушава осећај да ће ово проћи и да ћемо се изборити. Они имају осећај сталне непосредне претње.

Како реагују адолесценти, посебно они који су тек уписали средњу школу?

- Код адолесцената је угрожена слобода грађења нових односа, пријатељстава, емотивних веза. Цела генерација је на неком "стендбају", само чекају да прође. Ускраћени су њихови природни импулси и то ствара незадовољство које се испољава на различите начине: повлачењем у себе, несигурношћу, високоразвијеном анксиозношћу или бунтом и неприхватањем правила - истиче психолог.

Тинејџерима је најгоре, наставници им шаљу конфузне поруке и нарушавају им поверење у одрасле!

Изложени су најразличитијим интерпретацијама онога што се дешава, од теорија завере, преко антиваксерских покрета, до насиља на улицама у целом свету. Чак и у школи један професор заступа један, а други сасвим супротан став. Примају дупле и конфузне поруке, што нарушава њихово поверење у одрасле - каже Мијалковић Стојиљковић.

Прочитајте још: Ево зашто је добро ако сте СРЕДЊЕ ДЕТЕ у породици

Да ли ће деца постати још отуђенија?

- Коришћење рачунара и паметних телефона у време социјалног удаљавања има и добру страну. Замислите да нису имали ни то, не би уопште било комуникације! Ово је ипак направило неке "мостиће", али са друге стране и створило нове навике, које неће бити лако променити - истиче психолог.

Да ли ће се деца вратити на улице и у паркове  зависи од тога како се одрасли прилагоде!

Ипак Мијалковић Стојиљковић мисли да се то неће претворити у нову нормалност. Тренд ће остати, али ипак су осетили шта значи бити у школским клупама, са другарима, комуницирати, ићи редовно на тренинге... Већини то недостаје. Природна потреба за игром и дружењем неће се променити. А како ће се ствари даље развијати зависиће пре свега од тога како ће се одрасли прилагодити и да ли ће наћи начин да их подрже у повратку на нормалне активности.

Прочитајте још: Срећу је лако наћи, а своди се само на ЈЕДНУ РЕЧ

- Људи су често суочени са различитим животним кризама, ратовима, природним катастрофама и науче да живе у новим околностима, да у својој малој заједници пронађу смисао - закључује психолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.