Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест фиксних ножева

ПСИХО - верни пратилац у дивљини (ФОТО)

Ова древна алатка уз сву универзалност, власнику даје и извесну дозу самопоуздања, тако да није чудо што људи избору ножа поклањају велику, понекад и пренаглашену пажњу

1606657852_fiksni-nozevi.jpg
фиксни-нозеви - фото: Драган Шапоњић
Oglas

Два ножа реномираних компанија испробали смо у окружењу за које произвођачи тврде да су намењени управо боравку у природи, али и у обављању нормалних “цивилних” послова. То значи да секу, љуште, уситњавају и пробадају различите материјале, обрађују храну, припремају потпалу и слично. 

Прочитајте још: Авангардни “Кинези” освајају на први поглед (ФОТО)

Спајдерко Сератра у полимерској и ЗТ Психо 15 у кожној футроли, фото: Драган Шапоњић

Спајдерко Серата – дизајнерско је дело бившег јужноафричког елитног војника и активног природњака Стјуарта Екермана који је тражећи идеалан спој форме и функције, богато искуство преточио у једноставан нож елегантних линија без сувишних детаља. Тек ће искусно око познаваоца запазити континуирану кривину сечива која пружа максимум ефикасности, као и сужавање леђа сечива од дршке према врху у тзв. дистал тапер маниру, који се виђа само на кастом ножевима.  

Лако и брзо оштрење 

Ту је и равно брушење широког сечива у облику издуженог листа, као и глатка, удобна дршка подесна за сваки хват. Додајте томе лаку, чврсту и сигурну полимерску футролу и добили сте савршеног партнера за боравак у природи. 

Сваки нож се добро показао у пресецању гранчица за потпалу, фото: Драган Шапоњић

Ипак, једна ствар ми не даје мира. Екерман је инсистирао на изради ножа од нерђајућег челика 440Ц, ливеног по посебној технологији да би се добили издужени, разгранати карбиди који мењају структуру материјала, тако да је олакшано оштрење, али је у истој мери убрзано и тупљење оштрице.

Екерман ову особину издваја као битну, јер је на основу својих, неретко екстремних искустава током војне каријере дошао до закључка да је лако и брзо оштрење есенцијална особина за добар теренски нож. Отуда и дебљина од добрих 6 мм у леђима. У сваком случају, за 250 долара добијате изврсну алатку, која се сјајно показала и на тесту, али за победу је требало још мало. 

Медитерански модели узаор за боуви нож 

Екстрема Ратио Психо 15 - имао је, управо то, што се тражи. Италијански бренд врхунских ножева овог пута посегао је у богату ризницу медитеранских сечива и искористио вековно искуство у обликовању практичних ножева. Назван по легендарном Хичкоковом филму и иронично сврстан у категорију кичен тактикал (кухињско тактички), најмањи нож из серије Психо нуди пуну функционалност, ефикасност и универзалну примену за све што је потребно за боравак у природи - па чак и оружје. 

Широко сечиво у облику издуженог листа код Спајдерка, фото: Драган Шапоњић

По облику, то је типичан кухињски нож за обраду меса и поврћа са складним, равним и широким сечивом са опаким врхом. Веома сличне ножеве и данас користе гаучоси на пампасима Аргентине, али мало је познато да су велики медитерански ножеви, у ствари, полазиште за популарне “боуви” моделе, који су из њих еволуирали. Психо 15 има 153 мм дуго и чак 6 мм дебело сечиво врло ефиксне геометрије, одличног баланса и удобне дршке.

Изузетно квалитетна кожна футрола ЗТ Психо 15, фото: Драган Шапоњић

Прописно одрађена термичка обрада омогућава добро држање оштрине, а рад са одлично балансираним ножем је права забава. Изненађујћа је лакоћа којом у једном потезу пресеца гране дебеле неколико центиметара, али и прецизност при раду у кухињи. Дизајн је помало футуристички, тако да комфор употребе због тога не трпи. 

Чистка десетка 

Нејасна улога изложеног репа усадника, који једино може да послужи за ударање у борби, иако је и то упитно. Централно позициониран врх сечива олакшава прецизно убадање, а широка база оштрице служи као интегрални штитник за прсте.

Пресецање гране једним ударцем, фото: Драган Шапоњић

Дршка од глатке гуме средње тврдоће се просто лепи за шаку, пружајући осећај сигурности. Добро осмишљена футрола од квалитетне говеђе коже показује да италијански смисао за естетику није ограничен само на одећу и спортске аутомобиле.  

Прочитајте још: Индијанци као инспирација: "Сваки лук правим као да је за мене и само најбољи квалитет и перфомансе могу да дођу у обзир"

Намењени озбиљној употреби, фото: Драган Шапоњић

Претворити месарски нож у елегантну алатку и ефикасно оружје не може свако. Сума од 330 евра није мала, али ни Психо 15 није обичан нож. 

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas