· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Психолог Љиљана Јагодић саветује: Супруг МНОГО ГЛЕДА утакмице, шта да радим?

Права љубав подразумева да партнера волите онаквог какав јесте, са свим манама и врлинама. Било какво условљавање искључује чисту љубав.

1610973023_Depositphotos_59749607_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Међутим, када прођу страст и емотивна занесеност, па се са "седмог неба" спустите на земљу, полако увиђате да бисте код друге половине много тога променили, од карактерних особина, до лоших навика које вас из дана у дан све више нервирају. Да ли је могуће кориговати оно што нам смета код вољене особе? Ако јесте, одакле почети?

Прочитајте још: Први пут - АЈДЕ, други пут - нема смисла, али ТРЕЋИ ПУТ - аман човече! Зашто је ТРЕЋА прељуба КОБНА?

Пре него што било шта предузмете, не заборавите да често нисмо у стању да мењамо себе, а камоли друге. Стручњаци сматрају да је за то потребна добра воља, не само наша, него и партнерова.

- Већина психотерапеута који се баве партнерским односима сматра да промена понашања партнера није могућа ако та особа није свесна потребе за променом - каже клинички психолог Љиљана Јагодић. - У основи, то је поприлично тачно. Као и став да ако неког желимо да променимо, онда то није љубав. Људи се воле онакви какви јесу. Или се не воле.

Депресивни и весели
Људе који су склони анксиозности, депресији, осећању кривице, повређености, тешко је преобразити у стабилне и сталожене особе. Или интроверта у екстровертну личност.
Сви мисле да љубав мотивише на промену...

У намери да коригују партнерово понашање, многи се позивају управо на љубав, верујући да она највише покреће и мотивише. Али то је заблуда, сматрају стручњаци. Уколико, ипак, решимо да опробамо срећу, треба знати шта може да се промени, а кад не треба ни покушавати.

Прочитајте још: Психолог Марина саветује: Шта урадити када он каже да му "ТРЕБА ПРОСТОРА"?

- Не могу се кориговати карактерне црте личности које особу чине посебном (емотивно-мотивационе, моралне, социјалне особине личности) - наглашава наша саговорница. - Могу се кориговати лоше навике, али само кад је особа вољна да то уради. На пример, да престане да пуши или да грицка нокте. Може да научи да се лепо понаша или да стекне одређену дозу уредности.

Промена понашања очврсне љубав, али треба бити реалан када су у питању утакмице...

Промена понашања које се раније није допало партнеру, значајно доприноси побољшању односа, а особи која је кориговала лоше навике, доноси и друге користи. Рецимо, кад неко престане да пуши, осим што то више не смета партнеру непушачу, у великој мери се одражава и на здравље. Однос постаје блискији, а пар повезанији, јер је онај који је престао да пуши захвалан на томе.

Прочитајте још: Четири једноставна објашњења зашто жене НЕ РАЗУМЕЈУ мушкарце

- Онда када се то уклапа у наша лична очекивања, када је у складу са животним вредностима и уверењима која имамо - истиче Јагодићева. - Рецимо, супруг који је велики део младости провео гледајући утакмице тима за који навија са својим пријатељима, тешко ће престати то да ради, осим ако му у једном тренутку не постане незанимљиво. Често саветујем младим супругама, које се на то жале, да дозволе мужевима ту врсту слободе или да се истински потруде да то време које он неће провести са пријатељима добро осмисле и учине да буде занимљивије од гледања утакмице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.