Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕТОВАЊЕ

Психолог УПОЗОРАВА: Тело тражи НАГРАДУ, ако нисте ишли на ОДМОР на ЈЕСЕН можете очекивати нешто непријатно

Колико су погрешили људи који су, уместо да негде отпутују, одлучили да реновирају стан или викендицу.

1600171559_Depositphotos_376556024_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Хоћемо ли имати довољно снаге и енергије да издржимо до следећег лета и како да у наредном периоду будемо што ефикаснији и на пословном и на приватном плану?

- Само ретки срећници су успели да реализују годишњи одмор онако како су планирали - каже психолог Милица Милорадовић Станковић.

Прочитајте још: Она је ИНФЛУЕНСЕРКА и она је ОБРУКАНА: На свим сликама додаје ИСТУ СТВАР!

Многи су били принуђени да га искористе за време ванредног стања, чак и ако је некима трајао дуже него иначе, не може се рећи да су били на правом одмору.

Организам чека награду
Многи су први пут посетили домаће дестинације, оваква промена је могла да им прија, али има и оних који годинама летују на истом месту и у исто време. Поремећена рутина одмора може да представља додатни стрес. Организам је навикао да у одређено време добије такву врсту "награде" и одступање од тога може озбиљно да наруши равнотежу.

Саговорница саветује да је најважније да се склонимо од монотоније свакодневних дешавања и обавеза и променимо уобичајено окружење.

Неки су се са одмора вратили уморнији.

За неке је то била прилика да реновирају стан, кућу или викендицу. Да ли су се вратили са одмора уморнији?

- Људи узимају одморе из практичних разлога, како би завршили "крупне" обавезе, реновирали стамбени простор, обавили лекарске прегледе... У том случају се не може говорити о правом одмору, јер очекивани ефекат није потпун, али је један фактор свакако испуњен - објашњава психолог.

Прочитајте још: Путовања у којима РИЗИКУЈУ ЖИВОТ: СЛИКА на литици или што ОПАСНИЈЕ то боље

Лето је време када морате да се опустите, да ли сте то пропустили? Фото: Пиксабеј

Довољно је што смо дистанцирани од обавеза и уобичајених активности на послу, а ту је и осећај задовољства што смо завршили важну обавезу. Оно што недостаје је слободно време за наше потребе - за одмарање, спавање, дружење са пријатељима, али и упознавање нових људи. Промена прија, али чињеница је да се у тој ситуацији са годишњег одмора на посао враћамо физички, а некада и психички уморнији.

Крај лета доноси поспаност, исцрпљеност, умор и утиче на оне који нису ишли на одмор.

На питање да ли ћемо имати довољно снаге и енергије да изгурамо целу годину и издржимо до следећег лета, психолог каже:

- Крај лета доноси могућност појаве јесење депресије или меланхолије. Дани су хладнији и краћи, тмурни и кишовити, све је мање сунчеве светлости, па долази до пада енергије и расположења, поспаности, исцрпљености и умора, мањка воље и концентрације. Још је теже ако нисте искористили лето за одмор нити осетили летњу еуфорију - закључује Милица Милорадовић Станковић.

Прочитајте још: Да ли је ОВО највећа ПРЕВАРА свих времена или ОДЛИЧНА ИДЕЈА? Свакако се "згрће" велики новац (ФОТО)

Додатне бриге у овом периоду јављају се у породицама где има деце школараца.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas