· · Коментари: 0
МАРС И ВЕНЕРА

Психолози ШОКИРАНИ: Мушкарци су ОЧАЈНИ када им је ДОСАДНО, а жене знају шта је ХУМОР

Истраживање групе америчких научника је показало да чак и начин обраде духовитих информација потврђује да су мушкарци са Марса, а жене са Венере. Или, у преводу - да су два света.

1595834811_Depositphotos_8116456_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Припадници јачег и нежнијег пола, дефинитивно, нису исти ни када је реч о односу према хумору.

Прочитајте још: Дански начин васпитања је ИДЕАЛАН У СВЕТУ, а метод за који смо убеђени да је ИСПРАВАН, они сматрају ЗБУЊУЈУЋИМ

Студију су покренули стручњаци окупљени око Катедре за психијатрију и науку о мозгу на Медицинском факултету Универзитета Стенфорд. Научници су испитаницима оба пола показали 70 црно-белих карикатура, док је скенер за магнетну резонанцу пратио њихову мождану активност током задате радње. Учесници су током посматрања слика притискали једно од два дугмета којима су показивали да ли им је материјал био смешан или није.

Ко је скептичнији?
Жене су, иначе, скептичне и не очекују да карикатуре буду смешне. Али када их оне насмеју, даме су изненађене, што покреће рад центра за награђивање у мозгу.
Жене брже одлучују шта им је забавно и више пажње поклањају хумору.

Студија је имала занимљив ток. Жене су, испоставило се, биле брже у одлучивању да ли им је карикатура забавна, што су научници приписали већој активности у оном делу мозга који контролише анализу. Даме су такође биле склоније томе да употребљавају више можданих ресурса да би обрадиле и реаговале на показани материјал.

Прочитајте још: Имате ли НОЋНЕ МОРЕ? Можда је разлог у овоме

Истраживачи су закључили да оне заправо имају склоност да озбиљније схватају хумор и снажно се концентришу на оно што би требало да буде смешно. Када су позитивно реаговале на карикатуру, примећено је да им је била повећана мождана активност у центру за награђивање, што значи да су се осећале срећније и задовољније.

Мушкарци нису превише срећни када гледају нешто забавно, али су несрећни када је досадно.

С друге стране, истраживачи су приметили да је код мушкараца то изостало, па се допамин није појачано ослобађао у тренутку док су неку слику доживљавали као забавну, али је зато драстично опадао када их није насмејала.

Научници су закључили да је разлика међу половима резултат очекивања и склоности.

Прочитајте још: Дају их деци, а не знају њихова значења: Ово су НАЈТУЖНИЈА имена у Срба

Мушкарци су, с друге стране, очекивали да ће их карикатуре забавити, па су, када се то није десило, остали разочарани. Истраживачи су ово назвали различитим моделима обраде хумора.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.