Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕНТАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Због селфија је упао у депресију, а онда је сазнао сурову истину!

Прављење селфија од пре неколико година, постао је прави тренд у свету

1595244185_photo-of-girl-smiling-while-holding-black-smartphone-4145034.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Многи научници су одлучили да ураде анализу о тој појави, а неки од њих су овај модерни тренд повезали са психичким поремећајем.

Прочитајте још: За више пара бирајте НОВЧАНИК У ОВОЈ БОЈИ и без сувишних ствари

Доктор Дејвид Вил, психијатар, изјавио је да две од три особе са којима је он радио, а које пате од телесне дисморфије, осећају јаку константну потребу да праве “селфије”, односно да фотографишу сами себе и да ово постављају на друштвене мреже.

Телесна дисморфија је поремећај који се код људи манифестује тако што, при погледу на свој одраз у огледалу, они виде потпуно искривљену и лошу слику себе, што резултира у провођењу много времена у поправљању свог изгледа, а често доводи и до депресије.
Фото: Пеxелс

Дени Баумен је прва особа у Великој Британији кога су доктори дијагностиковали као зависника о “селфије”. Овај случај је био толико екстреман, да је Дени постао депресиван јер није успевао да направи савршен “селфи” ни након 10 сати колико је покушавао то да уради. У то време, Дени је имао 19 година. Напустио је школу, и није желео да изађе из куће пола године. Сваки његов дан је почињао тако што је 10 пута усликао себе, пре него што је уопште изашао из кревета. Није успевао да постигне циљ, односно да направи савршену фотографију себе, иако је свакодневно то покушавао неколико стотина пута, након чега је одлучио да себи одузме живот. Срећом, његова мајка га је пронашла на време и спречила да то уради. Од тада је у болници у Лондону, на лечењу од компулсивног понашања, као и опсесивно-компулсивног поремећаја и поремећаја телесне дисморфије.

Са јачањем утицаја друштвених мрежа на људске животе, свакодневно се повећава број људи који траже стручну помоћ како би се излечили од зависности о фејсбук, твитер, инстаграм…

Прочитајте још: Чувени музичар победио зависност, а током изолације добио вест: Када сам чуо дијагнозу, све ми је било јасно!

Научници тврде да је демонстрација нарцисизма на интернету подсвестан начин да особа поправи своје самопоуздање. Ово постаје још већи проблем тиме што људи једни друге подржавају на друштвеним мрежама, стварајући једни другима осећај да раде праву ствар. Дигитална ера са собом носи много више негативних ствари него што смо мислили.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas