· · Коментари: 0
АУТОИМУНЕ БОЛЕСТИ

ПСОРИЈАЗУ лечи НАРАНЏАСТО поврће, а погоршава воће ОВЕ боје

Стручњаци за исхрану оболелима од псоријазе препоручују веће количине различитог поврћа, воћа као и интегралним житарицама.

1598527204_pumpkin-soup-4508015_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Псоријаза је врло непријатно аутоимуно обољење за које данас постоје ефикасни лекови, али нису свима доступни. Биолошка терапија је резервисана за оболеле са најтежом клиничком сликом, док одређени број пацијената успева да контролише болест са малом дозом лекова уз одговарајућу негу и исхрану.

Пример јеловника
Доручак: Каша од 150 г нарендане шаргарепе и 150 г нарендане јабуке све помешано са 40 грама млевених орахаРучак: Каша од 200 г немасног сира, 150 г куваног кромпира са једном кашиком медаУжина: 300 г рендане јабуке или две до три кришке диње или кришка лубенице или бананаВечера: 150 г белог ћурећег меса са 100 г прокеља или броколија и 200 г салате од краставца

Прочитајте још: Мучи вас СТОМАК? Прави је тренутак да одете у поље КУКУРУЗА и покупите СВИЛУ

Поврће би требало што је могуће чешће да се једе сирово. Добар избор су шаргарепа, корен целера, спанаћ, першун, зелена салата, купус...

На менију што више бундеве и кромпир.

На менију може да се нађе и бундева, кувана или печена, док би печеним кромпиром с времена на време требало заменити месо.

Пијте много воде, најмање 1,5 литара дневно.

Правилан избор намирница делује тако да се кожа прочисти и постане отпорнија.

Прочитајте још: НАПИТАК који чисти ЈЕТРУ од токсина: Ово можете САМИ да направите

Што више воћа и поврћа Фото: Пиксабеј

Важна компонента исхране за ублажавање псоријазе је повећан унос течности. Препорука је да се пије вода и то не мање од 1,5 литара дневно. У обзир могу да дођу и свеже цеђени воћни сокови без додавања шећера.

Вегетаријански мени
Уколико се болест погорша,  саветује се вегетаријански мени, а са побољшањем стања, у обзир могу да дођу благе чорбе од меса.
Избегавајте слаткише и прерађевине од меса.

Не би требало да се конзумирају  прости угљени хидрати у које се сврставају индустријски слаткиши, као ни превише протиена, а нарочито масна меса и прерађевине од меса. Дневно не би требало да се поједе више од 150 грама меса. При томе најбоље је да се месо кува.

Прочитајте још: ОВО је ДИЈЕТА која ПОМАЖЕ у борби против вируса КОВИД 19

Оболелима од псоријазе се не препоручују намирнице које садрже црвени пигмент, попут парадајза, јагода, трешње..

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.