Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Острвски лов

Пуцање у "лаке" мете НИЈЕ ВИТЕШКИ НИ СПОРТСКИ (ФОТО)

Искусни српски ловац Марко Тодоровић, пренео нам је део амтосфере традиционалног лова у Рашлејк Грину, јужно од Лондона, у којем су учествовали и неки чланови краљевске породице

1614078290_ostrvski-lov.jpg
острвски-лов - слике: Марко Тодоровић
Oglas

У Великој Британији ловство има дугу и богату традицију, а лов је одувек представљао синоним за племство и високо друштво. 

Прочитајте још: Савршен спој ефикасности и естетике (ФОТО)

 Српски ловац са својим "пикером", слике: Марко Тодоровић

Позван сам да посетим Енглеску и учествујем у лову на неколико врста дивљачи, што сам радо прихватио, јер ми је одувек била жеља да учествујем у традиционалном “острвском” лову. Убрзо после тога, стигао сам у Енглеску, тачније у Рашлејк Грин у регији Сасекс - почиње причу Марко Тодоровић. 

Забележено је да је сама краљица са својим краљевским ловачким псима неколико пута учествовала у лову као сакупљач одстрељених фазана, јер то у оваквим лововима представља почаст.

У складу са ловним законодавством, у Енглеској се не практикује лов фазана "пред пушку", тако да енглески ловци пуцају искључиво на фазане који су у пуном лету и на даљинама већим од 30 метара. Пре почетка лова, учесници се упознају са строгим процедурама и правилима и извлаче бројеве, на основу којих се распоређују на места за први пригон. Интересантно је и да ловци мењају позиције у сваком следећем пригону, тако што се на први број додаје "3" и тако до краја лова.  

Ттрадиција - ловачки ручак, слике: Марко Тодоровић

У организацији лова учествује петнаестак људи подељених у две групе. Прву групу чине беатерс (погоничи), који натерују фазане и усмеравају их ка линији у којој стоје ловци. Други део екипе задужен је за скупљање одстрељених фазана и популарно се називају пицкерс. У питању су искусни ловци са својим ловачким псима, најчешће шпрингер шпанијелима, ретриверима, али и кокер шпанијелима. 

Енглези не практикују фотографисање са одстрељеном дивљачи

Током лова, сваки ловац има свог пикера, који пази да се поштују правила и мере безбедности. Тодоровића, који је био један од ретких ловаца из Србије, пратио је старији ловац са два пса ретривера. 

Припаднице лепшег пола су редовне учеснице у лову на фазанску дивљач у Енглеској, слике: Марко Тодоровић

Верни традицији, Британци велику пажњу током лова поклањају ручку, који се организује после трећег пригона. Тада помоћници уловљену дивљач односе у хладњаче, а износе се јела од дивљачи и бирана вина. Врхунски порцелан и кристалне чаше се подразумевају. 

Прочитајте још: Прецизна мерења УМАЊУЈУ грешку на мети (ФОТО)

Пауза између два пригона у лову на фазана, слике: Марко Тодоровић

Боравак у Енглеској и несвакидашња авантура ће Марку Тодоровићу остати у лепом сећању. Сигуран је да ће поново посетити ову земљу како би уживао у лову са својим пријатељима и домаћинима, који ће такође посетити Србију. 

Милан Остојић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas