Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕПОРУКА МАЈСТОРА

Пумпање гума азотом прави "бум": Јефтина услуга, а корист вишеструка

Правилан притисак веома је битан за безбедност, али и за дужину трајања пнеуматика.

vulkanizer2.jpeg
Oglas

Од 1. априла престаје законска обавеза коришћења зимских гума па ће већина наших возача пожурити да "преобује" своје љубимце у "летњу обућу".

Све више власника возила, потврђују нам у једном познатом београдском ауто-сервису, гуме пумпа-пуни азотом!

Прочитајте још: Све више возача купује камере, а можете је набавити за 1.500 динара

- Није то никаква мода, само људи схватају шта је за њих боље - објашњава нам Јовица Станић из овог ауто-сервиса - када гуме нису добро напумпане не пријањају најбоље на подлогу па им је самим тим управљивост и засутавни пут код кочења дужи.

Поред евидентне негативне улоге у безбедној вожњи ове гуме се неправилно хабају па им је радни век и до 25 одсто краћи од предвиђеног, што значи да ће власник чешће проверавати дубину не само шаре на гуми већ и свог џепа.

Предности пумпања гуме азотом, објашњава наш саговорник су вишеструке. Он пре свега одржава стабилан притисак у гумама што елиминише раније проблеме лошег пријањања и прекомерног хабања.

Азот је гас који није запаљив, потпуно је безопасан за околину и "тестиран" је у аутомобилским гумама на бројним тркама (користи се деценијама уназад у ауто-мото спорту). Гума временом постаје порозна (исцури око 0,1-0,2 одсто ваздуха месечно) а како азот има веће молекуле од кисеоника пнеуматик дуже времена (и до десет пута) задржава прописани притисак.

Прочитајте још: Чувени сајам аутомобила се сели у Минхен!

Гума се и слабије загрева, приликом промене правца боље пријања и слично...

Долазимо на питање о цени пуњења гума азотом ?

- Код нас је, за путнички аутомобил, стандардних точкова, пуњење једне гуме 100 динара - каже наш саговорник - за теренска возила, камионе, аутобусе цена је нешто већа, али верујте ми, исплати се ова инвестиција веома брзо.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas