Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Колекционарски кутак

Пушка или играчка - Каркано Балила

Између два светска рата, у Италији је за потребе омладинске фашистичке организације направљена умањена верзија коњичког карабина Каркано

1592488208_balila-o.jpg
балила - фото: порф Н. Гојковић
Oglas

Док сам био средњошколац 1969/70. године, изнад шанка у једној кафаници у Андријевици видео сам необично малу пушку. Нисам био у могућности да је детаљно разгледам и, евентуално, отклоним дилему да ли је то пушка или играчка. Она је, вероватно, завршила (страдала) у неком угоститељском објекту у околини Дубровника. 

Прочитајте још: Ремек-дело оружарства - пиштољ Сауер 38Х

Поређење Балиле са узором и најдужим моделом Каркано, фото: порф Н. Гојковић

Током година стално сам трагао за таквом пушком и распитивао се о њој. Нико ништа није знао да ми каже. Једину информацију, тада за мене непоуздану, добио сам од оца, учесника рата: "То је Мусолини правио за децу". И, заиста, пре десетак година у једном америчком каталогу нашао сам оскудне податке и фотографију Балиле. Случајно сам дошао до овог “колекционарског  слаткиша”, много ме је коштала, а у мојој скромној колекцији заузима посебно место! 

Каркано Балила, фото: порф Н. Гојковић

Симбол патриотизма

Израз Балилла потиче од надимка дечака који је 5. децембра 1746. године упалио прву искру устанка за истеривање Аустријанаца из Ђенове. Аустријанци су заузели град који је одувек био република, практично самостална, иако у јаком савезу са Аустријанцима омрзнутих код народа и којих су се многи плашили. Једног зимског дана аустријски војник је позвао народ да помогну да се из блата извуче заглављени топ у једној од ђеновских улица. 
Нико од окупљених људи није реаговао, осим малог дечака Балиле, који је каменом гађао аустријског војника. Град се дигао на ноге и истерали су окупаторе.

Споменик дечаку - симбол отпора окупатору, фото: приватна збирка

Име и лик Балилле коришћен је током историје, тако да је и Мамели у Химну Италије направљену 1847. године убацио “Деца Италије се зову Балила”, што указује на храброг дечака који се противи окупацији и који се никоме не повинује. Није постојала никаква евиденција или документ о том ђечаку и, тек после века, идентификован је као Г.Б. Перассо. Балилла је постао симбол патриотизма. 

Фашизација омладине 

Деца - припадници фашистичке ОНБ са пушкама за предвојничку обуку, фото: порф Н. Гојковић

Данас је Балилла назив који има само значење младог фашисте. После марша у Риму 22. октобра 1922. године, Мусолинијев фашистички режим био је суочен с проблемом како фашизирати друштво, почев од најмлађих. У децембру 1925. године Дуче поверава Болд Ренату Рицциу вођство покрета младих. Законом од 3. априла 1926. године одобрено је формирање омладинске фашистичке организације (ОНБ), коју је Рицци водио све до 1937. године када је расформирана.

Ова организација обухватала је децу и омладину од 6 до 22 године, с тим што је ова старосна група била подељена у више старосних подгрупа за дечаке и девојчице, средњошколце и студенте. Као последица ове организације и перфектне обучености њених чланова, младих фашиста, било ја на хиљаде мртвих двадесетогодишњака на разним фронтовима у току Другог светског рата. Одећа - униформа припадника Балиле састојала се од црне кошуље, плаве мајице, сиво-зелених панталона и капе - феса са или без кићанке. Постојали су и аутомобили Фиат Балила, мотоцикли, као и други предмети, намењени за младе. 

Са бајонетом, Баллила је била дуга 1120 мм

Произвођена у фабрикама играчака

Пушка Каркано Балила је копија Каркано Кавалри карбине (коњички карабин) са склапајућим бајонетом-ножем троугластог попречног пресека. Све димензије Балиле су умањене, почев од укупне дужине до затварача и магацина. Бајонет-бодеж је заобљеног врха ради безбедности - спречавања повређивања деце и омладине.
Балила није била стандардно оружје.

Десно затварач балилле, фото: порф Н. Гојковић

Постоје различита мишљења и дилеме око тога да ли је пушка Балила оружје или играчка, с обзиром да није била, пре свега, механичких, а ни техничких карактеристика правог пешадијског оружја, тј. оружја за испаљивање стандардних метака одговарајућих балистичких карактеристика. Произвођена је и у фабрикама играчака. Била је намењена за обуку младих, а давана је и као награда појединим члановима фашистичке омладинске организације. У том случају, на кундаку је била причвршћивана месингана плочица са именом награђенога.

Шаренолика лепеза муниције

Муниција је била различита, почев од чауре изједна са зрном (без каписле и барута) величине стандардног метка 6,5x52, скраћених чаура са дрвеним зрном, папирним улошцима, гасом у чаури... У лежиште метка убациван је посебан уложак - чаура, било их је и са зачепљеним цевима, без извлакача, са извлакачем од месинга, као и других додатака и преправки, а све са циљем да се спречи убацивање у пушку и испаљивање стандардне, тј. праве муниције и повећа безбедност младих. Имала је и посебан оквир за муницију (стегу).

Стега и муниција за Балилу, фото: порф Н. Гојковић

Пушка је била лагана и компактна, а производили су је: “Балилла ФНА” Бресциа, “Балилла Грациан” Верона (после 1937. године), “Балилла НеВЦ” Бресциа, “Терни”, “Балилла 6 мм Флоберт НЕW” Бресциа, као и произвођачи играчака. Сматрам да је од свих модела Балилла из Вероне најлепша и најоригиналнија.

Прочитајте јошКолекционари цене оружје са педигреом, нарочито НАЦИСТИЧКИМ

У периоду од 1930. до 1940. године произведено је око 30.000 комада. У литератури се наилази и на податак да је произвођена од 1920. до 1945. године, што је неприхватљиво. Већину, или скоро све, однели су “прагматични” амерички војници у војним операцијама током Другог светског рата на тлу  Италије. У Америци је позната као Yоутх Италиан. На простору Италије и Европе остало је веома мало примерака и данас је веома редак, тражен и скуп колекционарски примерак, као и стеге (оквири) и муниција.

текст и слике маш.инж. Никола Гојковић, проф.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas