Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Стручњаци саветују

Упозорење стручњака ОЛАKШАЋЕ вам ОДМОР! Ево без чега НИKАKО не би требалo да кренете на ПУТ!

Недеље помног планирања, брижљив избор најсунчанијег места с најплављим морем, а ми, коначно спремни, одлучујемо да ће једине обавезе које имамо бити со на кожи, мирис боровине и хедонизам

1625204369_aerodrom.JPG
Oglas

 Ипак, одмор нам се уместо замишљеног сценарија претвара у супротност. Уместо таласа  и песка, остајемо заробљени у соби, са периодичним трчањем до тоалета. Да, погодили сте. У питању су најчешћи симптоми омражене краљице покварених планова – путничке дијареје.

Нажалост, неумољива статистика нас упозорава да врло лако можемо постати један од „срећних“ добитника, будући да је појава овог поремећаја изразито честа и погађа чак до 50% туриста.

Због тога смо одлучили да поразговарамо са магистром фармације, др сц. Невеном Ивановић, доцентом на Катедри за броматологију Фармацеутског факултета у Београду, која ће нам помоћи да разумемо узроке, симптоме и начине на које можемо да спречимо појаву дијареје на путовањима

Доц. Др Невена Ивановић, Фармацеутски факултет Београд

Због чега смо подложнији појави дијареје на путовањима? 

Путничка дијареја је најпредвидљивија болест повезана са путовањем. Карактеришу је учестале течне столице праћене мучнином, повраћањем, грчевима у стомаку, грозницом, али некад и појавом крви у столици. Ове тегобе су узроковане конзумирањем хране и воде контаминиране бактеријама и вирусима, а пре свега бактеријом Есцхерицхиа цоли. Тегобе се обично јављају првих пар дана, трају  до четири дана, мада могу трајати и знатно дуже.  Пракса је показала да чак и уз придржавање најважнијих хигијенских мера, као и уз доследну примену једноставних савета типа: „скувати, испећи, ољуштити или заборавити“, нећемо у потпуности спречити појаву путничких дијареја, иако се сматра да управо лоша хигијенска пракса у локалним ресторанима можда и највише доприноси ризику од појаве путничке дијареје.

 Шта можемо да урадимо ако нас изненади путничка дијареја и да ли можемо да је избегнемо? 

У случају путничке дијареје важна је надокнада изгубљене течности. Потребно је да се течност (вода, благи чајеви или пиринчана вода) уноси често и у малим количинама. Што се тиче исхране, важно је нагласити да нису потребне рестриктивне дијете и да је важно наставити са уравнотеженом исхраном одмах након решавања проблема дехидратације.  Свакако, треба избегавати намирнице које додатно могу иритирати желудац или појачати стомачне тегобе, а то су: пржена и масна храна, месне прерађевине, махунарке, млеко, сладолед и др. На срећу, постоји начин да се настанак путничке дијареје спречи применом одговарајућих пробиотских препарата. Једна од најефикаснијих је пробиотска квасница Саццхаромyцес боулардии, која према препорукама Светске гастроенетеролошке организације и постојећим Смерницама за фармацеуте за правилну примену пробиотика има највиши ниво препоруке у спречавању дијареје на путовањима. Комбинација С. боулардии и добрих бактерија Лацтобациллус може додатно допринети успостављању равнотеже у нашој цревној микробиоти и учинити је мање подложном за насељавање лоших (патогених) бактерија, а самим тим и настанак путничке дијареје. Препоручује се да се почне са применом адекватног пробиотског препарата пет до седам дана пред пут и настави са коришћењем током трајања путовања. 

 

Како да изаберемо адекватан пробиотски препарат

Прво је важно нагласити да су пробиотици живи микроорганизми који, када се примене у адекватној количини, испољавају повољан ефекат на здравље. То практично значи: да би пробиотици били ефикасни, морају у довољном броју стићи на место деловања. На стабилност пробиотског препарата, а самим тим и на његову ефикасност утиче више фактора, а главни су:  топлота, светлост, влага и, пре свега, присуство кисеоника. Паковање, односно амбалажа  има најважнију улогу у очувању стабилности препарата. Најбољи начин да се стабилност постигне, а тиме обезбеди ефикасност производа током предвиђеног рока употребе, јесте коришћење посебног аТЕЦХ паковања које је додатна заштита пробиотског препарата од кисеоника, светлости и влаге. Специјална кесица пуњена инертним гасом штити пробиотски препарат од неповољних утицаја спољашње средине и гарантује да ће препарат имати жељени ефекат до истека рока трајања. 

И на крају, како бисте спречили непријатности на путовању, важно је изабрати:

    1)   Доказано ефикасну пробиотску културу у превенцији путничке дијареје - С. боулардии  у  комбинацији са  пробиотским бактеријама рода Лацтобациллус плантарум 


Фото: Промо

     2)  аТЕЦХ паковање које гарантује додатну стабилност и квалитет препарата

Дакле, правилан избор пробиотског препарате биће наш највећи савезник у борби за летовање какво заслужујемо. Зато се припремите на време.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas