Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
рад од куће

РАД ОД КУЋЕ: Обратите пажњу на ових 8 ствари и боље ћете се осећати

Рад од куће је у ери развијених технологија блиска будућност, а текућа пандемија је многима помогла да то брже схвате.

1595333415_student-849825_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ипак, људи који већ дуго зарађују на овај начин, упозоравају да можете бити ефикасни и задовољни учинком и утицајем на живот само ако посао од куће радите како треба.

Прочитајте још: Овде сунцобран и лежаљке НЕ ПЛАЋАТЕ, хране има КОЛИКО ЖЕЛИТЕ, а за децу је све БЕСПЛАТНО (ФОТО)

Кинески експеримент показује да запослени могу имати већу радну мотивацију и бити продуктивнији од колега у канцеларији. Али, у исто време, они се чешће осећају изолованима, јер се више не доживљавају као део заједнице.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: Осећате да вам фали ЕНЕРГИЈА? Промените ових 10 СТВАРИ у свом ДОМУ и све ће бити другачије

Сарадница портала Бригхт Сиде, која се представила као Марија, три године ради од куће. Одлучила је да подели лоше стране оваквог посла, и признала да је у једном тренутку пожелела да се врати у канцеларију. - Надам се да ће вам моје искуство бити корисно и можда вам дати неке идеје како да свој рад унапредите - написала је Марија, и савете разврстала у осам тачака.

1. Изгубите дресс цоде

- Немојте ме погрешно схватити, волим да шетам по кући у пиџами, али сам схватила да је боље овај изглед чувати за опуштеније викенде. Научници су већ доказали да наша одећа утиче на расположење, ниво  енергије, па и на начин на који размишљамо.

Пиџаму и када сте у кући носите само када спавате. Ношење пиџаме кад радимо чини нас лењим и немотивисаним за рад!

Шта урадити: Наш мозак воли рутину, тако да нас посебно облачење за посао, а посебно за одлазак у кревет, помаже да одвојимо посао од приватног живота, чак и ако цео дан проводимо код куће. То не значи да треба да се дотерујете као за канцеларију сваког јутра - мада, ако вам прија, зашто да не? - с тим да ће вам неколико комплета одеће коју ћете носити само када сте “на послу” сигурно помоћи да будете продуктивнији и организованији.

Прочитајте још: Да ли је ПЛАВА добра за ДОМ? Да, али само под ОВИМ условом

2. Баш вас брига за распоред активности

Савет лекара
Шта урадити: сваки лекар ће вам рећи да су здрава исхрана, спавање и вежбање најважнији не само за здравље, већ и за наш успех. Дакле, сами себи направите распоред који ће вам омогућити да користите предности флексибилног радног времена, али тако да вам не угрози здравље.

У почетку се губи осећај за време, па је Марија признала да је радила до четири ујутро, а онда се будила врло касно, уместо нормалних оброка презалогајила би нешто на брзину, и увек била спремна за било какву авантуру.

Прочитајте још: Да ли сте ХОРДЕР? Болест савременог доба, а најчешће се јавља код жена - ово су СИМПТОМИ

- Онда сам схватила да ми се продуктивност смањује и да се стварно дуго нисам осећала добро, ни психички ни физички - присетила се она.

3. Тешко доказујете да имате прави посао

- Када сам почела да живим од писања, чланови моје породице и пријатељи то нису схватили озбиљно. За њих сам по целе дане седела пред компјутером и тражила неке забавне и узбудљиве ствари. То стварно не звучи као прави рад - рекла је Марија која је у то време покушавала да усклади сопствене обавезе и туђа очекивања. У ово последње улазило је и обављање послова у домаћинству, као и дружење.

Шта урадити: Разговарајте са блиским људима и објасните да имате посао са стварним обавезама којима морате "присуствовати", баш као и они, да нећете бити на располагању током уобичаједног радног времена, да и даље морате да водите рачуна о роковима за предавање својих задатака, те да ће одлагање посла за касно увече или за викенде шкодити вашем здрављу.  

Прочитајте још: Да ли је љубав јача од свега? Ево зашто је опасно бити ФАТАЛНО заљубљен

4. Посао и приватни живот се помешају

Не радие ван радног времена
Створите навику да заборавите на сва питања везана за посао након што се удаљите од стола. Одуприте се искушењу да проверавате и-мејлове или да обавите и најситнији задатак током свог слободног времена. То ће вам помоћи да створите здраве границе између вашег личног и професионалног живота.

Упркос напорима да створим радни распоред, почела сам да мислим о свом послу све време. Иако нисам радила дуже, а правила сам паузу током радног времена, на крају дана сам се осећала исцрпљено и као да сам радила нон-стоп.

5. Заборави се на физичку активност

Чак и ако не идете на фитнес или у теретану, одлазак на посао је каква - таква физичка активност. У просеку, онај ко ради у канцеларији дневно направи око 6.886 корака, што можда није довољно за очување здравља. Али ако већину дана проведете код куће, а најдаља релација коју пређете је она између спаваће собе и кухињског стола, нећете достићи ни минималан број потребних корака.
 

Издвојите време за физичку активност!

Шта урадити: Одлучила сам да одлазим у кратку шетњу по насељу, један или два пута дневно, или да све то заменим једном дугом шетњом пред спавање. Када ми се није излазило напоље, радила сам гиманстичке вежбе у соби, у чему су ми помогли видео снимци са YоуТубеа.

Прочитајте још: Жене, само ТРИ СТВАРИ мушкарци траже у нама! Ако их поседујете - сваког ћете ОСВОЈИТИ!

6. Сваки дан је исти

Фото: Пиxабаy

- После шест месеци писања од куће, било ми је изузетно досадно. Иако сам заљубљена у свој посао, осећала сам се као да сваки дан изнова радим исту ствар - описала је Марија.

Шта радити: Схватила сам да ми је потребна промена околине током дана која ће ми створити нова искуства. Радила сам, гледала ТВ, дописивала се са пријатељима, јела - све то у истој соби. Зато је веома важно свакодневно изаћи из куће и посветити се обављању других ствари, било да је реч о плаћању рачуна, одласку у куповину, шетњу, па и бављење баштованством.

7. Престанемо да разговарамо уживо с другим људима

Рад од куће може бити изврстан за људе којима није потребно много контаката с људима све време. Али будимо искрени, седети по цео дан код куће може изазвати осећај усамљености. Чак и ако током дана причате с колегама путем друштвених мрежа, то не може заменити разговор један на један током паузе за ручак или кафу.

Прочитајте још: Да ли знате ШТА ПОРУЧУЈУ они који имају, уместо своје, на профилу СЛИКУ СА ПАРТНЕРОМ?

Друштвене интеракције су кључне за наше ментално здравље!

Шта радити: Сви имамо различите потребе у комуникацији, тако да препоручујем најпе да послушате себе. Ако вам одговара да разговарате само са једном особом током недеље, нема ничег лошег у томе. Али ако приметите да постајете усамљени и депресивни, или да вам самопоуздање опада, обавезно укључите више комуникације у живот. 

8. Рад се сели у кревет

- Радила сам из кревета прилично често и, искрено, још не могу одолети искушењу да то не учиним с времена на време. Али такав начин рада дугорочно може бити штетан - сматра Марија и наводи последице не само по продуктивност, него и на добар ноћни сан.

Прочитајте још: На ТРОСЕДУ пише WЦ, да ли знате ШТА ТО ЗНАЧИ?

Шта радити: Организујте себи радни сто на којем ћете имати све што вам је потребно. То ће вам помоћи да изградите свој режим рада и осећате се заиста организовано.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas