Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЕЋАЊА

"Радио сам овај посао кад телевизија није постојала": Пет година од смрти легендарног БАТЕ ЖИВОЈИНОВИЋА

Данас се навршава пуних пет година откако нас је напустио великан нашег глумишта, Велимир Бата Живојиновић

1621668738_bata.jpg
Фото: YоуТубе принтсцреен /РТС
Oglas

Рођен је у Јагодини 5. 6. 1933. године, где му је отац у то време радио као судски извршитељ. Свој таленат за глуму је открио са 15 година, док је радио као сценски радник и понекад као статиста у Академском позоришту у Београду.

Прочитајте још: Милена Дравић и Драган Николић су се венчали у паузи за ручак, а кума им је била наша прослављена глумица: Да ли знате о коме је реч?

Након завршетка Средњих глумачких школа у Нишу и Новом Саду, покушао је да се упише на на Позоришну академију у Београду и успео је из трећег покушаја. У Београдском драмском позоришту је играо више година, а у том периоду је имао по 300 ангажмана годишње.

- Ја сам почео да радим овај посао кад телевизија није ни постојала- изјавио је у једном од последњих интервјуа.

Глумио је хероје, али и зликовце. Шездесетих година улогама у филмовима Козара и Битка на Неретви доделиле су му титулу једне од највећих глумачких звезда на просторима бивше Југославије, али је зенит његове популарности дошао током 70- их филмовима са тематиком Другог светског рата. Један од најпознатијих његових филмова из овог периода је "Валтер брани Сарајево", који је постигао велики успех у Кини, а Живојиновић је још увек велика звезда у Кини. Током осамдесетих Бата је од акционог хероја, почео да глуми и у комедијама, као што су филмови "Ћао, инспекторе", "Рад на одређено време", "Развод на одређено време" и многи други.

Бата Живојиновић је два пута добијао Златну арену за најбољу улогу Фестивала југословенског играног филма у Пули за филмове Козара (1962) и Три (1965). За филм Трен је добио награду на Међународном филмском фестивалу у Москви 1979. Октобарску награду града Београда је примио 1972. за филмове Мајстор и Маргарита и Трагови црне девојке. Добио је Седмојулску награду СР Србије 1981. године, те више пута на фестивалу у Нишу.

Прочитајте још: Да ли је ПРЕПОЗНАЈЕТЕ? Имала је скромне музичке жеље у детињству, а она постала НАЈБОГАТИЈА СРПСКА фолк певачица (ФОТО)

У августу 1993. је награђен Наградом за животно дело „Славица“ за своје улоге у југословенској кинематографији. Бата Живојиновић преминуо је 22. маја 2016.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas