Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТРАДИЦИЈА

Радмила Урошевић тврди: Деца данас плаћају терапеуте за савете које би им БЕСПЛАТНО дале мајке!

Радмила Урошевић каже да "породични ручак" мора да се сачува, јер родитељи морају да знају шта се дешава њиховој деци, а деца како живе њихови родитељи!

1613314412_Depositphotos_312918070_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ритуал недељног ручка је важан. Сиромаштво којим смо окружени не треба да буде изговор, јер онда нека свако свој материјални допринос у недељном ручку. Уосталом, храна је само повод, није суштина недељних окупљања - овим речима Радмила Урошевић, социолог, социотерапеут, едукатор и аутор неколико књига, брани институцију "ндељног ручка".

Прочитајте још: Самохрана мајка сваке године потроши око 260 000 динара да себи купи поклоне за Дан заљубљених (ФОТО)

Радмила Урошевић Фото: Приватна архива

- Важно је да размењујемо мисли и осећања, да узајамно знамо шта нам се дешава, шта нас радује и растужује. Редовност и континуитет у виђању има негујућу функцију. Када развијемо навику и потребу да се окупимо, онда ће тај распоред бити важна одредница у нашем животу и прилика да се посаветујемо, да изговоримо оно што нас мучи, да оснажени идемо даље и видимо да је стварност мање претећа и страшна - истиче Радмила Урошевић.

Породични ручак је малтер темеља породице!

У времену наших бака, породични односи су се чували, градили, надграђивали, јачали, свака и најмања пукотина која би се појавила одмах би била санирана, да би се очувао темељ, одржала породица. Јер ћемо се без ње урушити, немајући за шта, односно за кога, да се придржимо током животних успона и олуја.

Деца прете родитељима који су збуњени!

- Породица више нема објективну моћ, а њена одговорност  је и прецењена, јер изостаје помоћ система, а доминира економска принуда. Родитељи су збуњени јер им непослушна деца прете социјалним радницама, радом на црно не могу да остваре право да конкуришу за вртић, кредит за стан, радећи на два посла током дана не могу да имају увид у понашање и дружења своје деце  - каже Радмила.

Уместо мајке - терапеут!
О породицисе  много говори, а њена моћ је потцењена и у сенци материјалних вредности које промовише потрошачка цивилизација. Људи ће данас пре отићи код терапеута да плате и чују оно што би им њихове мајке, баке или очеви рекли. Терапеутима се  више верује!

Прочитајте још: Да ли знате зашто су венчанице беле боје и ко је покренуо тај тренд?

Радмила каже да појединци, који су усамљени, депресивни, отуђени, обично се не друже са члановима породице, а бране се да немају времена за то, као и да не желе да их оптерећују својим проблемима. А пријатељи и породица су место подршке, помоћи и искрене размене емоција.

Родитељи морају да знају шта се дешава деци!

- Родитељи треба да знају шта се дешава њиховој деци, а одрасла деца како живе њихови родитељи. Браћа и сестре такође. Сам осећај да нисмо сами, да имамо неког ко ће нас подржати, посаветовати, ко ће се обрадовати нашем позиву или доласку, вредност је за себе. Често чујем реченицу "мислио сам да имам времена за посету родитељима, разговор, само да завршим гомилу обавеза... а кад су они умрли, жао ми је и схватио сам да никад нема довољно времена за дружење и размену емоција са мајком и оцем, бакама, браћом, сестрама..." - истиче Радмила.

Живот без породице је живот у страху!

Због тога на радионицама и едукацијама понавља да нема репризе и тек када неког изгубимо схватимо шта је прави губитак, а нестанак члана породице ненадокнадив. Ако нам украду кола, купићемо друга.

Прочитајте још: Ивана Величков се два пута ПОРОДИЛА сама код куће: Сада помаже другим женама да се ослободе СТРАХА

- Породица и појединац увек ће бити стуб сваког здравог друштва. Човек не сме да себе занемари у савременом дигиталном свету паметних технологија и достигнућа. Последњих 20-ак година, иако демографски старимо, стручњаци бележе пораст ванбрачног наталитета, али и ванбрачних партнерских веза уопште. Породица се трансформише и губи драгоцену улогу, али, пристајање на живљење препуно страхова, за егистенцију, од емоционалног повређивања, капацитета за сопствено родитељство или планетарни суноврат, назвала бих осудом на живот без правих вредности, изазова и радости - закључује Радмила Урошевић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas