Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХАКОВАЊЕ

Они су ЛОВЦИ С БЕЛИМ ШЕШИРИМА и могу да вас спасу ПРЕВАРА

Велике корпорације расписују конкурсе и додељују позамашне награде поштеним хакерима да уоче слабости њихових система пре сајбер-криминалаца, који хакују и уцењују јавна предузећа, политичаре, као и свакога где могу да се окористе.

question-mark-2883630_640.jpg
Упадају у системе и уцењују Фото: Пиксабеј
Oglas

Шта бисте урадили да одједном сви подаци на вашем рачунару постану недоступни, а потом вам се љубазно јави хакер да тражи велику своту новца да их реактивира? 

То се десило 1. марта службеницима једног предузећа из Новог Сада, када су изнебуха сервери престали да раде; погађате, нашли су се на мети напада, блокирајући целу градску управу. Крајње учтиво, непознати хакер је уценио предузеће позамашном сумом новца; градски челници су одбили да плате откуп од 20 биткоина - око 18.500.000 динара. 

Хакери су тражили од новосадског предузећа 18.500.000 динара. 

Прочитајте још: 5Г МРЕЖА покорила Америку!

Немачка канцеларка на мети хакера Фото: Пиксабеј 

Током 2019. године, забележено је 1.493 хакерских напада, хакери су згрнули 3.6 милиона долара само у САД. 

Недавно су хаковани и објављени приватни подаци више стотина немачких политичара, а међу њима је и канцеларка Ангела Меркел. На „Твитеру” су се нашли контакти, приватни разговори, као и финансијски детаљи политичара из готово свих највећих партија, осим АФД. 

Прочитајте још: Ево како да ЗАТАМНИТЕ екран на Gmail апликацији

Једног дана у лето 2016. године, Пранав Хиварекар, професионални хакер, започео је мисију са циљем да пронађе грешке у најновијој функцији „Фејсбука”. Он је пријавио  баг, „Фејсбуку” преко њиховог програма „лов на багове за награду“. У року од две недеље био је награђен петоцифреном сумом у доларима. 

Постоје поштени хакери познати као "ловци с белим шеширима".
ВЕЋИ БРОЈ УПАДА 
„Последњих година, сајбер упади су се повећали за више од 80 одсто годишње али, за сада, таленти из области сајбер-безбедности успешно одговарају на те нападе“, тврде у компанији за безбедност „Сајнек”.

Прочитајте још: Скините 1.000 ФИЛМОВА у једној СЕКУНДИ

Проналажење бага који није уочен никад раније, велика је реткост и може да доведе до исплате великих износа, вероватно у стотинама хиљада долара, што служи као велики подстрек за елитне поштене хакере познате и као „ловци с белим шеширима“. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas