· · Коментари: 0
САВЕТИ

Разлози због којих је добро имати кућног љубимца

Уколико још увек немате љубимца, а размишљате о томе, неколико чињеница вас може олако убедити да је живот са љубимцима много бољи него без њих

1630513237_pas-i-macka.jpg
Фото: Пиxабаy

Осим тога што ће вам расположење увек бити на високом нивоу, поготово када вам је то најпотребније – након напорног радног дана или свакодневног стреса који долази са обавезама које морате обавити, кућни љубимци позитивно утичу и на опште здравље вашег организма.

Прочитајте још: Колико нас пас заправо разуме? Ево шта кажу нова истраживања

 

Имаћете здравије - шетња

Уколико за кућног љубимца узмете пса, загарантовано је да ћете имати мање шансе да оболите од неких срчаних болести. Пас захтева свакодневну шетњу, што значи да ћете се сигурно бавити физичком активношћу још више него иначе. Шетња по парку једном дневно помоћи ће да ваш крвни притисак одржите у нормали, а уколико имате проблема са тахикардијом – веће су шансе да ћете дуже живети уколико имате пса у кући.

И мачке могу повољно утицати на срчане проблеме. С обзиром да оне не захтевају претерану физичку активност како би биле збринуте, њих је добро држати на грудима уколико имате проблема са тахикардијом или аритмијом. Својим вибрацијама које производи док преде, мачка ће дати ритам вашем срцу и умирити га.

Мање стреса у животу

Познато је да стрес веома негативно утиче на наше здравље и често је узрочник великог броја обољења, због чега је неопходно смањити ниво стреса. Један од најбољих и најефикаснијих начина да се ослободите стреса јесте да мазите своје кућне љубимце. На тај начин смањићете крвни притисак, а ваше тело ће ослобађати хормоне за релаксацију, чиме се смањује ниво лучења хормона стреса. Уз то, умирићете и своју омиљену животињу и тиме створити пријатну атмосферу.

Лакше ћете се повезати са другима

Уколико кренете у шетњу са псом, сигурно ћете срести још људи који шетају своје псе. То што обоје имате псе довољан је разлог да започнете разговор. Иначе, кад кренете у шетњу, не можете баш тек тако започети разговор са било ким кога сретнете. Ето – то је једна још једна од предности уколико имате љубимца.

Осим тога, увек се можете прикључити и неким друштвима или форумима који се баве животињама.

Бићете срећнији

Кућни љубимци, на свој специфичан начин, доносе срећу у ваш живот. Захваљујући њима, нећетдевојцица-и-мацае се осећати усамљено, јер ће они увек бити ту за вас. Када негде кренете – они ће вас испратити, а кад се вратите – они ће вам се сигурно обрадовати. Осим тога, ваш љубимац ће вам сигурно увек бити најбоља утеха у тешким тренуцима.

Прочитајте још: Керуша Ленка спасила власиницу: Ушла у борбу са поскоком, ризикујући живот! (ФОТО)

 

Љубимци побољшавају имуни систем

Уколико од малена имате љубимца ваш имуни систем ће бити бољи од оних који нису одрасли уз неког кућног љубимца. Исто тако, размишљајте и о својој деци и позитивном утицају љубимаца на њихов живот. Ако планирате да имате дете ускоро, било би добро да пре тога набавите љубимца. Студије су показале да деца која су одрасла поред пса или мачке у кући ређе имају проблема са прехладама и инфекцијама уха у првој години живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.