· · Коментари: 0
Хаенел СР-8/9

Репетирка новог доба (ФОТО)

Снајперка Хаенел посебно је интересантна за нас, због чињенице да домаћа “Застава” у свом производном програму има снајперску пушку скоро идентичног концепта - модел М-07

1601629277_RS8a.jpg
РС8а - фото: Д. Шапоњић

Немачка војна индустрија може да се похвали са више произвођача стрељачког наоружања, који припадају самом светском врху. Немачко стрељачко оружје продаје се широм света, а највеће и најмоћније армије своје људство опремајуњиховим оружјем. 

Прочитајте још: Необичне “немице” прецизне на максималној даљини (ФОТО)

Три основне варијанте снајперке Хаенел: РС9, РС8 Субсониц и на дну РС8 Цомпацт, фото: “Хаенел”

Куриозитет је да америчка војска користи полуаутоматску снајперку Хеклер унд Кох Г-28 иако су управо САД прва земља која је усвојила у наоружање полуаутоматску снајперску пушку. Међутим, када је реч о репетиркама исте намене, ситуација је битно другачија. 

Победник у жестокој конкуренцији 

Немачки Бундесвер својевремено је, после опсежног испитивања у коме су узела учешће и чувена имена као “Маусер” и “Ерма”, за стандардну снајперску пушку ипак одабрао модел британског произвођача “Акјураси Интернационал” у калибру .300 Винчестер Магнум. Ова пушка је још увек у употреби под званичном ознаком Г-22. Пушке АИ су на гласу као изванредно оружје, али...  

Охрабрујуће је видети да барем у нечему наша индустрија стрељачког оружја иде укорак са најновијим светским трендовима

Протеклих неколико година чују се примедбе корисника о паду квалитета, што можда и не треба да чуди, јер је реч о релативно малом произвођачу, пре свега спортског оружја, који тешко “хвата корак” са захтевима масовне производње.  

Снајперка Хаенел је модерна репетирка високих перформанси. Пушка у другом плану има монтиран колиматор на оптичком нишану, фото: Д. Шапоњић 

У међувремену, немачке оружане снаге почеле су да учествују у међународним мисијама и “далеко од куће” стекли су значајна искуства. С обзиром да је реч првенствено о специјалним снагама, њихове примедбе и захтеви у погледу опреме имају посебну тежину. Будући да Г-22 није била на висини задатка, Немци су одлучили да снајперисте својих војних и полицијских специјалних јединица, опреме новом репетирком највиших перформанси.  

Масиван носач оптичког нишана, фото: Д. Шапоњић

Релативно кратак, али интензиван програм тестирања спроведен је, пре свега, на терену, у условима реалне експлоатације, од пустињских и брдско-планинских услова до морске обале и влажних шума. После сумирања резултата, као укупни победник изашла је компанија “Хаенел” са моделом СР-8/9, који се у оквиру Бундесвера означава као Г-29. 

Дуга оружарска историја 

Бочно преклопни кундак је потпуно подесив по свим осама, фото: Д. Шапоњић

Компанија смештена у чувеном оружарском центру - граду Зул у некадашњој ДДР, има дугу историју, а упошљавала је таква имена као што су Хуго и Ханс Шмајсер. Први у свету су серијски производили аутоматску пушку, познату СтГ-44. Данас се првенствено баве ловачким и спортским оружјем, као део Меркел-Зул групе и међународне корпорације Тавазун из УАЕ. Током специјализованог сајма “Енфорс Так” били смо у прилици да се детаљније упознамо са фамилијом њихових актуелних снајперки уз љубазну помоћ господина Оливера Шмидера, шефа развојног тима. 

За снајперска и против-снајперска дејства 

Фамилију чине четири основна модела: три носе ознаку СР-8 и то су Цомпацт, Стандард и Субсониц, пре свега намењени муницији 7,62x51 мм НАТО, а СР-9 је донекле увећана верзија у калибру .338 Лапуа Магнум. Основна идеја је била да се понуди прецизна, високо адаптабилна платформа за палету средњих калибара уз могућност надоградње опремом према типу задатка.  

Репортер „Калибра“ са интегрално пригушеном верзијом снајперке – РС8 Субсониц, фото: Д. Шапоњић

То значи, да ове пушке уз могућност измене цеви могу осим стандардне снајперке, постати компактно оружје за против-снајперску борбу у урбаним условима (интегрално) пригушене пушке за специјалне задатке, снајперке за ноћна дејства. А да притом могу да користе више различитих калибара (.308 Вин, 7-08 мм, 6,5 мм Кредмор и сличне), битно је само да је пречник дна чауре исти због коришћења истог затварача. 

Класична мануелна репетирка 

Основу конструкције чини сандук израђен од глоданог откивка квалитетног челика. У њега је уврнута масивна цев пречника 22 мм, добијена процесом хладног ковања, са шест жлебова и десним кораком увијања, чија дужина зависи од верзије пушке. Оружје функционише као класична, мануелна репетирка. Глава затварача се брави директно у цеви, у удубљењима иза лежишта метка са шест радијално распоређених брегова. Довољно је подићи ручицу затварача за само 30 степени и повући је уназад.  

Рукохват се ради у неколико величина, а склопива трећа ножица се монтира на Пикатини шину смештену са доње стране кундака, фото: Д. Шапоњић  

На крају затварача је веома сигурна кочница ударне игле попречног типа са три положаја, тако да је могућа безбедна манипулација затварачем и препуњавање, иако сматрам да је такво решење кочнице примереније ловачком него борбеном оружју. На супротном крају, пажљиво обрађена уста цеви имају навој за монтажу гасне кочнице или пригушивача. “Хаенел” своје снајперке опрема врхунским пригушивачима швајцарске компаније Б-Т монокор конструкције. 

Врхунски пригушивачи 

Хаенел РС9 са пригушивачем БТ, фото: Д. Шапоњић 

Карактеристика ове конструкције је да је читава унутрашњост са свим преградама направљена од једног комада лаке легуре, чиме се постиже боља “саосност” оружја и пригушивача, тј. већа ефикасност без негативних утицаја на прецизност. За ситуације које захтевају веома тих хитац “Хаенел” препоручује своју интегрално пригушену верзију названу Субсониц, код које је ниво редукције буке око -32 Дб, наравно, са посебном муницијом. 

Додаци и подешавања 

Сви други елементи пушке монтирани су на носаче од алуминијумске легуре. Цилиндрична облога слободно пливајуће цеви има Пикатини шине са свих страна, тако да се лако постављају ножице, ласерски маркер, лампе, ноћни уређаји испред оптичког нишана... Специјалне јединице Коммандо Спезиал Крафте (КСК) и морнаричке Коммандо Спезиалкрафте Марине (КСМ) за своје снајперке Г-29 користе нови модел оптичког нишана Стеинер Т5Xи 5-25x56 у комбинацији са мини колиматорима, јер пушка нема помоћне механичке нишане. Користе се веома робусне монтаже, код којих је доњи део направљен од једног комада метала. Бочно преклопни кундак је потпуно подесив по свим осама, а рукохват се ради у неколико величина. 

Затварач у задњем положају и видљива команда кочнице, као и прорез на штитнику обарача, за подешавање, фото: Д. Шапоњић

На дну кундака је кратка Пикатини шина, на коју је могуће поставити склопиву трећу ножицу, која је по потреби ослонац или додатна ручица за држање слабијом руком у згибу рамена. Спољашњи премаз има улогу да, осим камуфлирања, у видљивом делу спектра апсорбује што више инфра-црвеног зрачења и отежа детекцију термовизијским уређајима противника.

Облога  цеви опремљена је Пикатини шинама са свих страна, фото: Д. Шапоњић

Окидач је двостепен, подесив по дужини хода, тачки окидања и сили која се креће између 1 и 2 кг. Подешавање је једноставно, а контролни завртањ је доступан са доње стране, кроз прорез штитника окидача. 

Део арсенала моћних 

Прецизност је очекивано висока и са митраљеском муницијом креће се око 1 МОА, док специјална пуњења могу да буду и знатно прецизнија.

Занимљиво је да су корисници у листи захтева тражили добру прецизност до неких, условно речено, средњих даљина, али да је приоритет био висока поузданост у условима запрљаности и ниских температура, механичка отпорност, једноставна могућност ефикасног пригушења и умерена маса.

Прочитајте још: Чедо Џефа Купера - Ругер Скаут (ФОТО)

Верзија СР-9 у снажном калибру .338 Лапуа Магнум намењена је дејствима на даљини преко 1.000 метара, па је последично и веће тежине.

Тактика употребе такве снајперке везана је, пре свега, за велика, отворена пространства полу-пустињских предела, каквих у Европи углавном нема, па је и потреба за таквим оружјем врло ограничена.

Последица неспорног квалитета је да је део арсенала елитних снага једне од најјачих европских армија. 

Драган ШАПОЊИЋ 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.