Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Решите се мамурлука уз ОВЕ намирнице: Закорачите енергично у нови дан!

Викенд је познат по добром проводу, који је често пропраћен претераном конзумацијом алкохола. Листа хране која ће вас ослободити мамурлука.

1624970528_pjimage--10-.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Иако нема ничег лошег у томе да попијете пиво или два, ако сте се тотално препустили пићу, можда ћете се мучити да пребродите дан. Нутриционисти предлажу које намирнице би вам могле помоћи да се вратите на ноге ако се осећате крхко.

Након конзумације алкохола, битно је да надокнадите течност и успоставите баланс што се тиче витамина и електролита.

Шест намирница против мамурлука

1. Банана

"Испијање алкохола може створити електролитску неравнотежу повећањем губитка течности и повећаним излучивањем електролита . Због тога је важно да поново уравнотежите ниво електролита да бисте се опоравили."

"Банане садрже велике количине калијума, тако да ће вам помоћи да повећате ниво након тешке ноћи. Ако нисте толико заинтересовани за банане, авокадо и друга храна богата калијумом такође ће вам помоћи да направите разлику.“

Фото: Пиксабеј

2. Спанаћ

Током сесије са алкохолним пићем, магнезијум је хранљиви састојак који се често троши. Нутрициониста објашњава: „Храна богата магнезијумом, као што је спанаћ, помоћи ће вам да допуните ниво магнезијума.

„Спанаћ такође има антиинфламаторна својства, па чини добру основу за оброк који ће вам помоћи да преболите мамурлук - покушајте да га додате у јутарњи смути, као део лаганијег доручка, или чак у салату за ручак.

Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Научите како се једе ЖИВА КОПРИВА и директно унесите витамине: Бодље се уклањају једноставним потезом (ВИДЕО)

3. Ананас

Многим људима након опијања следи ноћ проведена у купатили. Мучнина је врло чест симптом мамурлука и онај против којег дефинитивно није забавно борити се. „Ананас садржи ензим бромелаин, који помаже да се олакша варење и смањи притисак на јетру“, кажу стручњаци.

4. Риба

Риба за вечеру може звучати као последња ствар коју желите да једете ако се осећате мамурно, али нутрициониста саветује управо то.

„Протеини и масти, попут здравих уља која се налазе у риби, дуже ће остати у вашем стомаку, што их чини одличном храном коју треба да конзумирате пре него што почнете да пијете.

„Узимање омега-3 и 6 капсула пре и после алкохола такође ће вам помоћи да обложите стомак и надоместите ниво масних киселина следећег дана“, рекла је.

Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Пет чајева који помажу код артритиса и болова у коленима! Делују противупално на тело и обуздавају симптоме болести!

5. Млечни производи

Уживање у великој количини породичног сладоледа може бити одличан лек за мамурлук. Генерално, млеком припремате стомак за ноћ са доста пића.

„Ако предвиђате сесију алкохолисања, облагање стомака млечним производима попут млека или јогурта може вам помоћи да смањите ефекте било ког конзумираног алкохола.“

6. Вода

Сви знамо да нас превише пића може учинити дехидрираним и ако сте повраћали цело јутро, вероватно сте изгубили пуно воде. Доктори напомињу да, иако ово технички није храна, осигуравање адекватне хидратације ће вам олакшати ефекте мамурлука.

„Ако је могуће, покушајте да додате мало шећера и соли у своју воду да направите сопствени напитак за рехидратацију и замените не само воду коју сте изгубили, већ и шећере и есенцијалне соли“, рекла је.

Такође, кокосова вода је природни извор кључних витамина и минерала - богата калијумом, магнезијумом, витамином Ц и електролитима и одличан је начин да надокнади оне микроелементе изгубљене током конзумирања алкохола.


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas