· · Коментари: 0

Родитељи ЛЕВОРУКЕ деце ОВО морају да знају!

Гени имају велику улогу, али научници разматрају и утицај околине, као и евентуалне моторичке поремећаје, чак и оштећења мозга

1618483142_deca.jpg
Фото: Депозит

Живимо у свету дешњака. Где год се налазимо, на улици, у парку, на послу или у фитнесс центру, окружују нас дешњаци. Ретко видимо особу која пише левом руком или њоме баца лопту, узима алат... Најчешће се зачудимо њеном умећу и кренемо даље својим путем.

Тек када у нашу породицу или међу блиске пријатеље пристигне неко леворук, запитамо се како је до тога дошло.Зашто леву руку користи чешће и спретније од десне? Да ли је то сам одабрао или другачије не може? Да ли се ради о наследној особини, жељи или можда болести?

Већина научника сматра да наслеђе има велику улогу, али не занемарују ни утицај околине, као и нервне и моторичке поремећаје.

Леворукост не може уочити одмах након рођења, јер се развија поступно са развојем вољних покрета.

Због тога родитељи не могу одмах да знају да ли је дете леворуко или је дешњак. Тек кад дете напуни три године може се са сигурношћу тврдити да учестало користи леву руку. Али ако пођеднако користи обе руке тада је и код старијег детета тешко или готово немогуће да одреди да ли је леворуко.


Родитељи морају да буду опрезни када дете млађе од годину дана користи само једну руку, било да је то лева или десна. Такво понашање најчешће је узроковано повредом моторичког центра на половини мозга, на супротној страни од руке коју мање користи.

То значи, ако је оштећен моторички центар на левој половини мозга, дете ће претежно користити леву руку.

Ако је оштећење мање, мозак га може сам превладати, без лечења. То је уједно и најсрећнији расплет, јер дете нема већих последица. Али иако је такво дете наизглед потпуно здраво, ипак је често неспретније и трапавије од својих вршњака.

Прави проблем је када је оштећење мозга велико. Тада може доћи до церебралне парализе и веће или мање одузетости једне стране тела. При томе је одузета страна тела супротна оној где је повреда у мозгу. Та болест није излечива, па је детету могуће само побољшати квалитет живота и смањити инвалидност.

Леворука деца су креативнија

Друга истраживања су пак показала да су леворука деца креативнија од дешњака. Разлог је, наводно, што леворуки чешће користе центре за говор у обе мождане половине, а то подстиче креативност.

Мада су мишљења подељена, бројке говоре да је међу уметницима 20 посто више леворуких него што је то уобичајено.

Питање је само, како открити да ли је то зато што су леворуки склонији уметности или зато што уметност погодује претежном коришћењу леве руке?

Али један податак је поуздан - леворуки су склонији случајним повредама. Највероватније због тога што је свет прилагођен дешњацима.

Склоност случајним повредама толико је велика да је неки истраживачи сматрају једним од узрока веће смртности леворуких људи. Због тога се, кажу, код старијих од 80 година може наћи само један одсто леворуких.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.