Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
дете

Шта се дешава са децом ако их стално форсирате да буду ОДЛИЧНИ УЧЕНИЦИ

Маме и тате веома често греше када децу условљавају успехом у школи, уместо да их на бољи начин подрже и мотивишу. У чему то родитељи најчешће греше?

1605516841_Depositphotos_134905442_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Родитељи често греше када, уместо мотивације и подршке, деци стављају до знања да је школски успех важнији од њихових социјалних вештина и емоција. Истраживања показују да код деце таква очекивања могу протумачити као притисак, а он им не помаже у успеху.

Оно што деца мисле да њихови родитељи очекују од њих, може имати значајну улогу у обликовању мотивације и жеље за успехом. Притисак родитеља може повећати дозу стреса, али и негативно утицати на њихову продуктивност и ефикаснот у школи. То је веома важно јер би родитељи требало да цене емоције, осећања, врлине, доброту и социјалне вештине више од школских обавеза и успеха.

Прочитајте још: Срећно дете МОРА да дели чоколаду са свима, а ОТАЦ мора да га брани од свих

Научници Универзитета у Аризони покренули су истраживање које показује каква је улога родитеља у психолошком здрављу и школском успеху деце. Истраживање је обухватило 506 ученика шестог разреда, који су дали одговоре на питања која се тичу њиховог односа са родитељима и очекивања које родитељи имају од њих.

Фото: Депосит

Прва вредност се односила на личне успехе деце, попут добијања добрих оцена и креирање успешне каријере касније у животу. Остале вредности везане су за доброту, пристојност и социјалне вештине које њихова деца развијају са другим људима. Након тога су упоредили све добијене одговоре са реалним успехом деце у школи, гледајући оцене и извештаје о њиховом понашању

Најбољи резултати били код малишана који су веровали да њихови родитељи доброту и врлине цене једнако или чак више од школских постигнућа.

Када родитељи школски успех стављају испред осећања, личних особина и љубазности детета, то поставља темеље за негативне особине и емоције као што су стрес, депресија, анксиозност и лоше оцене, као и девијантно понашање. Ове особине се могу увидети већ у шестом разреду.

Прочитајте још: Како РАЗВОД утиче на ментално здравље детета: Депресија, анксиозност и проблематично понашање

Шта радити?
Постоје позитивни начини за мотивацију деце за успех у школи. Лутар саветује да фокус не стављате искључиво на учење, да не истичете школски успех или највишу оцену као једино мерило вредности деце. Не би требало да их критикујете када добију лошу оцену, већ да видите да ли им је потребна помоћ како би савладали градиво. Једноставно, не истичите њихове неуспехе и немојте стављати фокус само на њихове грешке.

Са друге стране, деца која су сматрала да њихови родитељи стављају већи нагласак на школски успех, а не на то да буду љубазни према другима, имала су већи ризик од негативних исхода, попут депресије, анксиозности, мањег самопоштовања, проблема у понашању, критике родитеља, проблема са учењем и страхом од нижих оцена.

- Чак и кад само један родитељ наглашава и форсира дете да му школски успех буде што бољи, може се јавити контраефекат и оцене могу бити лошије - каже ауторка овог истраживања Мери Лутар.

Пронађите узрок лоших оцена.

Наравно, нема ништа лоше у томе да децу подстичете да се труде и раде на себи што више могу. Проблеми се јављају када родитељи форсирају, критикују децу и шаљу поруку да малишани морају бити најбољи по сваку цену или да њихово самопоштовање треба да проистекне из социјалних фактора (попут награда или највиших оцена), уместо наученог понашања која проистиче из куће.

Прочитајте још: ШЕРУЈЕ СЕ ШИРОМ СВЕТА: Дечак својим цртежом расплакао милионе (ВИДЕО)

Најбоље би било, уколико ваше дете попусти у школи, да испитате шта је узрок томе и да покушате да му помогнете. Подршка родитеља и мотивација су најважнији за дететово самопоуздање, социјални развој и што је најбитније за ваш добар однос са дететом. Оно ће расти у ментално здраву особу и, што је најважније, развиће се у квалитетну личност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas